SIOSTRY GOTUJĄ | Tradycje noworoczne sięgają czasów starożytnych, kiedy to posługiwano się kalendarzem juliańskim wprowadzonym przez Juliusza Cezara.
Ustalił on 1 stycznia jako początek każdego roku. Obecnie posługujemy się kalendarzem gregoriańskim, w którym Nowy Rok przypada dokładnie tak samo, a noc poprzedzająca to wieczór sylwestrowy.
Wszyscy ci, którzy w sylwestrowy wieczór postanowili pozostać w domu i będą przygotowywać kolację dla rodziny lub przyjaciół, zastanawiają się zapewne, co przygotować. Wychowywałyśmy się na Górnym Śląsku, a – jak wiadomo – Ślązaczki słyną z tego, że są oszczędnymi gospodyniami i bardzo mało w kuchni śląskiej gospodyni trafia do kosza.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.