Smak wiosny

Dodano: 
Placek z rabarbarem, zdjęcie ilustracyjne
Placek z rabarbarem, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Obraz Malgorzata Haggu z Pixabay
SIOSTRY GOTUJĄ | Rabarbar, czyli inaczej rzewień, właściwie jest warzywem, pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a do Europy przez Wyspy Brytyjskie zawitał w XVIII w. wraz z emigracją ludności.

Charakteryzuje się oryginalnym, mocnym smakiem i najlepiej go zjadać w towarzystwie truskawek, które nieco go tonują.

Odmian rabarbaru mamy kilkadziesiąt, ale szczególnie popularne to kędzierzawa i lekarska. Sezon na rabarbar trwa od późnej wiosny do początku lata i dlatego warto po niego sięgać szczególnie teraz, kiedy jest najświeższy i najsmaczniejszy. Pamiętajmy jednak, że liście rabarbaru są toksyczne – nie wolno ich jeść, ale za to łodygi to dosłownie bomba witaminowa!


Zostań współwłaścicielem Do Rzeczy S.A.
Wolność słowa ma wartość – także giełdową!
Czas na inwestycję mija 31 maja – kup akcje już dziś.
Szczegóły: platforma.dminc.pl


Pozostało 79% tekstu

Ten i wiele innych artykułów możecie Państwo przeczytać już teraz.

Zapraszamy do wypróbowania DO RZECZY+ w promocji lub do skorzystania z ofert specjalnych z prezentami

Otrzymacie Państwo: wydania tygodnika „Do Rzeczy”, miesięcznika „Historia Do Rzeczy”, dodatkowe artykuły i programy naszych publicystów: Pawła Lisickiego, Rafała A. Ziemkiewicza, Wojciecha Cejrowskiego.

Czytając wspieracie Państwo naszą pracę. Dziękujemy!

Dostęp aktywowany? Zaloguj się

NOWE ARTYKUŁY W „DO RZECZY+”

Cały felieton dostępny jest w 22/2023 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także