Smak wiosny

Dodano: 
Placek z rabarbarem, zdjęcie ilustracyjne
Placek z rabarbarem, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Obraz Malgorzata Haggu z Pixabay
SIOSTRY GOTUJĄ | Rabarbar, czyli inaczej rzewień, właściwie jest warzywem, pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a do Europy przez Wyspy Brytyjskie zawitał w XVIII w. wraz z emigracją ludności.

Charakteryzuje się oryginalnym, mocnym smakiem i najlepiej go zjadać w towarzystwie truskawek, które nieco go tonują.

Odmian rabarbaru mamy kilkadziesiąt, ale szczególnie popularne to kędzierzawa i lekarska. Sezon na rabarbar trwa od późnej wiosny do początku lata i dlatego warto po niego sięgać szczególnie teraz, kiedy jest najświeższy i najsmaczniejszy. Pamiętajmy jednak, że liście rabarbaru są toksyczne – nie wolno ich jeść, ale za to łodygi to dosłownie bomba witaminowa!

Cały felieton dostępny jest w 22/2023 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także