Śliwka narodowa
  • Joanna BojańczykAutor:Joanna Bojańczyk

Śliwka narodowa

Dodano: 
śliwki
śliwki Źródło:Pexels
Niepraktyczna pani domu I Żadne tam angielskie konfitury z gorzkich pomarańcz, żadne morelowe Bonne Maman w słoiczku z nakrętką w czerwoną kratkę.

Mirabelki (skądinąd dalekie krewne) się bronią, chociaż robota z pestkami jest zniechęcająca. Powidła ze śliwek węgierek to jesienny król przetworów. U mnie także król śniadania. Ich wyższość nad pobratymcami z innych owoców polega na tym, że mają nawet swoją nazwę. Na wyłączność. Ani konfitura, ani dżem, ani marmolada – to po prostu powidła śliwkowe. Specjalność prawie narodowa.

Artykuł został opublikowany w 40/2023 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także