Kaszotto

Dodano: 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pixabay
SIOSTRY GOTUJĄ | Pomysł na przygotowanie kaszotta nawiązuje do włoskiej potrawy risotto, robi się to dokładnie tak samo z użyciem warzyw i bulionu warzywnego i gotuje się na wolnym ogniu, co jakiś czas dodając wspomniany bulion do osiągnięcia gęstej, ale kremowo-aksamitnej konsystencji.

Wybierać powinniśmy kasze, które zawierają sporo błonnika, bo on sprawia, że kaszotto ugotujemy w idealnej konsystencji.

Kasza pęczak to królowa kasz. Zawiera najwięcej błonnika pokarmowego i według nas idealnie nadaje się na kaszotto, to całe ziarna jęczmienia jedynie pozbawione łuski. Można ją długo gotować, a i tak zachowa swoje prozdrowotne właściwości, których przecież ma bardzo wiele.

Cały felieton dostępny jest w 45/2023 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także