SIOSTRY GOTUJĄ | Pomysł na przygotowanie kaszotta nawiązuje do włoskiej potrawy risotto, robi się to dokładnie tak samo z użyciem warzyw i bulionu warzywnego i gotuje się na wolnym ogniu, co jakiś czas dodając wspomniany bulion do osiągnięcia gęstej, ale kremowo-aksamitnej konsystencji.
Wybierać powinniśmy kasze, które zawierają sporo błonnika, bo on sprawia, że kaszotto ugotujemy w idealnej konsystencji.
Kasza pęczak to królowa kasz. Zawiera najwięcej błonnika pokarmowego i według nas idealnie nadaje się na kaszotto, to całe ziarna jęczmienia jedynie pozbawione łuski. Można ją długo gotować, a i tak zachowa swoje prozdrowotne właściwości, których przecież ma bardzo wiele.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.