Kopytka dyniowe

Dodano: 
Dynia, zdjęcie ilustracyjne
Dynia, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Obraz Steve Buissinne z Pixabay
SIOSTRY GOTUJĄ | Pełnia listopada, coraz zimniej i ciemniej za oknem, na półkach sklepowych coraz mniejszy wybór owoców i warzyw, zwłaszcza tych prosto z pola.

To jednak dobry czas na dania długo gotowane, pieczone, rozgrzewające i sycące.

Nigdy wcześniej w naszej kuchni nie zrobiłyśmy kopytek z dynią, ale w tym roku postanowiłyśmy spróbować. Oryginalnie kopytka dyniowe pochodzą z północnej części Włoch z okolic miasta Mantua, gdzie dynia jest absolutnym przebojem. Tam dynie jada się przez cały rok, przechowuje w spiżarniach i przyrządza na różne sposoby.

Felieton został opublikowany w 48/2024 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także