Kuchnia czeska

Dodano: 
Flaga Republiki Czeskiej
Flaga Republiki Czeskiej Źródło: maxpixel.net
Anna Popek, Magdalena Krupa II Siostry gotują II Decydując się na wakacyjną podróż w stronę ulubionych przez Polaków chorwackich plaż, warto tak ją zaplanować, by móc zatrzymać się na posiłek w Czechach, a najlepiej w rozważnej i romantycznej Pradze.

Kuchnia czeska to mieszanka różnych wpływów i tradycji kulturowych, jak zresztą we wszystkich krajach Europy. Począwszy od wpływów kuchni tureckiej, przez kuchnię austrowęgierską, niemiecką, do wpływów kuchni polskiej. Kuchnia czeska jest bardzo konkretna w smaku i mocno sycąca, bo oparta na ziemniakach i mięsie, bogata w aromaty, a szczególnie w kminek, który dodawany jest do prawie wszystkich wytrawnych potraw.

Cały felieton dostępny jest w 29/2022 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także