Anna Popek z d. Chruzik, Magdalena M. Krupa z d. Chruzik II Siostry gotują II Owocowa gwiazda znana od czasów prehistorycznych, ulubienica starożytnych Greków i doceniona przez Rzymian.
Rozkochała w sobie Homera, który pisnął o niej w „Odysei”, a sam Juliusz Cezar poświęcał czas na dogłębne poznawanie tajników jej uprawy. Kształtem przypomina kobiece ciało, dlatego łączono ją z Afrodytą i Herą, a jej nieskazitelne białe kwiaty były symbolem czystości i boskości Najświętszej Panienki. Jej uprawą zajmowano się szczególnie we Francji i Włoszech. Znana była także jej odmiana azjatycka. Kiedy trafiła do Polski?
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.