SIOSTRY GOTUJĄ. ANNA POPEK Z D. CHRUZIK I MAGDALENA M. KRUPA Z D. CHRUZIK | Mieliśmy 22 września równonoc jesienną – dzień trwał mniej więcej tyle samo co noc i od tego czasu aż do równonocy wiosennej słońce będzie oświetlało półkulę północną krócej niż południową. Zakończyło się lato, a zaczęła się astronomiczna jesień.
Do jesiennych smaków już trochę zaczęliśmy się przyzwyczajać, zajadając jajecznicę z kurkami czy zupę z dyni, która jest absolutnym skarbem jesiennego stołu. Dziś jednak chciałyśmy napisać kilka słów o śliwce, która oprócz wspaniałego smaku zawiera moc i właściwości wspierające układ trawienny, jest bogata w błonnik, witaminy A, C, E.
Śliwka jest smaczna na surowo, suszona oraz w każdej innej postaci. Najsmaczniejsza jest węgierka – dojrzała, słodka, rozpływająca się w ustach. Do zrobienia powideł czy kruchego ciasta popularne są również renklody.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.