Tydzień temu pisałem, że brytyjski Hindus otworzył nowy kulinarny front wojny z rasizmem, bo zdiagnozował rasistowskie pochodzenie amerykańskiej szarlotki. Byłem w błędzie.
Wykształcony w Oksfordzie Raj Patel, choć błysnął kretyństwem oślepiającym, błyszczał światłem odbitym. Wyprzedziła go amerykańska profesor prawa Mathilde Cohen z University of Connecticut. Uczona dama niedawno wzięła udział (zdalny) w konferencji naukowej w Paryżu i wywiodła, że cała kuchnia francuska i nawyki żywnościowe Francuzów są rasistowskie, poczynając już od białej zastawy, a przy okazji emanują z nich uprzedzenia klasowe. Ubolewała, że we Francji chrześcijańskie i „białe” standardy kulinarne przyczyniają się do marginalizacji mniejszości rasowych i etnicznych.
Źródło: DoRzeczy.pl
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.