Biała zastawa jest przejawem rasizmu? O zniewolonych umysłach
  • Piotr KowalczukAutor:Piotr Kowalczuk

Biała zastawa jest przejawem rasizmu? O zniewolonych umysłach

Dodano: 
Zastawa stołowa, zdjęcie ilustracyjne
Zastawa stołowa, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Unsplash / Hannah Busing
Tydzień temu pisałem, że brytyjski Hindus otworzył nowy kulinarny front wojny z rasizmem, bo zdiagnozował rasistowskie pochodzenie amerykańskiej szarlotki. Byłem w błędzie.

Wykształcony w Oksfordzie Raj Patel, choć błysnął kretyństwem oślepiającym, błyszczał światłem odbitym. Wyprzedziła go amerykańska profesor prawa Mathilde Cohen z University of Connecticut. Uczona dama niedawno wzięła udział (zdalny) w konferencji naukowej w Paryżu i wywiodła, że cała kuchnia francuska i nawyki żywnościowe Francuzów są rasistowskie, poczynając już od białej zastawy, a przy okazji emanują z nich uprzedzenia klasowe. Ubolewała, że we Francji chrześcijańskie i „białe” standardy kulinarne przyczyniają się do marginalizacji mniejszości rasowych i etnicznych.

Artykuł został opublikowany w 27/2021 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Źródło: DoRzeczy.pl
Czytaj także