ANNA POPEK Z D. CHRUZIK I MAGDALENA M. KRUPA Z D. CHRUZIK | Nie wyobrażamy sobie świąt
Bożego Narodzenia bez makowca.
To staropolskie ciasto kryje w sobie magię. Ma wiele wariantów – od tradycyjnej rolady wypełnionej makiem, powszechnie znanego makowca na kruchym cieście, do bardziej wyszukanych wariacji, takich jak seromaki czy makowiec japoński z dodatkiem jabłek. Wspaniałe kołocze makowe z kruszonką piecze się na Śląsku. Nam bardzo smakuje rolada makowa, czyli drożdżowe ciasto obficie wypełnione masą makową z dodatkiem miodu, skórki pomarańczy oraz bakalii i orzechów.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.