Makowiec czy rolada z makiem?

Makowiec czy rolada z makiem?

Dodano: 
Boże Narodzenie, świąteczny stół. Zdjęcie ilustracyjne
Boże Narodzenie, świąteczny stół. Zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pixabay
ANNA POPEK Z D. CHRUZIK I MAGDALENA M. KRUPA Z D. CHRUZIK | Nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca.

To staropolskie ciasto kryje w sobie magię. Ma wiele wariantów – od tradycyjnej rolady wypełnionej makiem, powszechnie znanego makowca na kruchym cieście, do bardziej wyszukanych wariacji, takich jak seromaki czy makowiec japoński z dodatkiem jabłek. Wspaniałe kołocze makowe z kruszonką piecze się na Śląsku. Nam bardzo smakuje rolada makowa, czyli drożdżowe ciasto obficie wypełnione masą makową z dodatkiem miodu, skórki pomarańczy oraz bakalii i orzechów.

Artykuł został opublikowany w 50/2023 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także