-
Świat
Badania potwierdzają wcześniejsze podejrzenia. Niepokojące ustalenia ws. brytyjskiej mutacji COVID-19
Najnowsze badania potwierdzają wcześniejsze podejrzenia, że tzw. brytyjski wariant koronawirusa jest bardziej śmiertelny, niż wariant "klasyczny". Związane z nim ryzyko zgonu jest najprawdopodobniej o 35 proc. większe. -
Bezpieczeństwo żywności
Naukowcy pomogą zrozumieć konsumentom oświadczenia zdrowotne na opakowaniach żywności
Konsumenci na opakowaniach żywności mogą przeczytać, że np. dany produkt zawiera „Omega-3 dla utrzymania serca w dobrej kondycji”, albo że jest „źródłem magnezu, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym”. Naukowcy pomogą... -
Kraj
-
Kraj
-
Nadzieja w tabletce
Rak jajnika jest podstępnym, agresywnym i najgorzej rokującym nowotworem ginekologicznym. Nowa terapia, która opóźnia postęp choroby i wydłuża życie, staje się przełomem w leczeniu tego nowotworu. -
Kraj
-
Kraj
-
Bezpieczeństwo żywności
Jak być etycznym wszystkożercą, czyli o jedzeniu dla dobra środowiska
Nie każdy jest od razu gotowy przejść na weganizm czy wegetarianizm. Jednak, aby jeść tak, by nie zaszkodzić naszej planecie, wcale nie musi tego robić. -
Bezpieczeństwo żywności
Jak długo można bezpiecznie przechowywać ryż? Odpowiedź nie jest oczywista
Istnieje wiele odmian ryżu. Niezależnie od tego, którą wolisz, zapewne zastanawiasz się, jak długo można bezpiecznie przechowywać ryż. Sprawdźmy to! -
Bezpieczeństwo żywności
Popularne mity dotyczące cukru. Czy rzeczywiście szkodzi?
Cukier to stały element przekąsek, napojów czy ciast. Wywołuje sporo kontrowersji. Ale czy rzeczywiście jest taki niezdrowy, jakim go pokazują?