W słońcu Hiszpanii

W słońcu Hiszpanii

Dodano: 
Katedra w Santiago de Compostela
Katedra w Santiago de Compostela Źródło: Pixabay
SIOSTRY GOTUJĄ Gazpacho to andaluzyjski przysmak popularny na całym świecie – to tzw. zupa bez gotowania.

Jej korzenie sięgają średniowiecza, pierwotnie przyrządzano ją na bazie oliwy, octu balsamicznego, chleba i warzyw. Potem, gdy do Europy trafiły pomidory i papryka, zupa ta zmieniła się i tradycyjnie do dziś przygotowujemy ją z pomidorów, ogórka zielonego i papryki, chociaż nie we wszystkich przepisach papryka jest dodawana.

Latem nie zawsze mamy ochotę stać przy kuchni i gotować ciepłe posiłki, więc ta propozycja będzie idealna dla miłośników zup.

Felieton został opublikowany w 27/2025 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także