Rok 2021 pod znakiem owoców i warzyw. Kupuj je świadomie!
Artykuł sponsorowany

Rok 2021 pod znakiem owoców i warzyw. Kupuj je świadomie!

Dodano: 
warzywa
warzywa Źródło: Materiały prasowe
Warzywa, owoce i ich przetwory w codziennym jadłospisie to fundament zdrowia. Nie dziwi więc, że Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw, aby uświadomić społeczeństwu, jak istotną rolę odgrywają one w naszej diecie. Pamiętajmy jednak, by kupować świadomie, do czego zachęca Grzegorz Puda Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wybór krajowych warzyw i owoców to nie tylko pomoc dla polskich rolników, ale także działanie na rzecz rozwoju gospodarki naszego kraju.

Pomimo że owoce i warzywa mają wiele cennych właściwości i licznych wartości odżywczych, ciągle jemy ich za mało. Zgodnie z zaleceniami WHO powinniśmy codziennie spożywać minimum 400 gramów owoców i warzyw. A wielu dietetyków uważa, że tę ilość należałoby nawet podwoić. Tymczasem przeciętny Europejczyk zjada około 340 g owoców i warzyw dziennie. Polacy jeszcze mniej – jedynie 280 g. Najwyższy czas, by to zmienić!

Owoce i warzywa przez cały rok

Organizacja Narodów Zjednoczonych postanowiła ustanowić rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw. Sekretarz Generalny ONZ Antonio Guterres w swoim przemówieniu inaugurującym akcję zwrócił uwagę na potrzebę podnoszenia świadomości na temat roli owoców i warzyw w odżywianiu człowieka oraz w bezpieczeństwie żywnościowym.

Ogłaszając rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw, przyjrzymy się bliżej jednemu z najważniejszych sektorów i wzywamy do przyjęcia bardziej holistycznego podejścia do produkcji i konsumpcji z korzyścią dla zdrowia ludzkiego i środowiska – mówił Antonio Guterres.

W związku z tym przez najbliższe miesiące Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) będzie zachęcać władze państw do prowadzenia edukacji na temat diety uwzględniającej owoce i warzywa oraz prowadzić globalną debatę na temat różnych aspektów uprawy owoców i warzyw, ich wkładu w realizację celów zrównoważonego rozwoju i innych światowych konwencji.

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw jest też okazją do poruszania innych ważnych kwestii, takich jak ograniczanie strat i odpadów, promowanie inwestycji w innowacje i rozwój infrastruktury, czy wsparcie technologiczne dla rolników z krajów rozwijających się. To także dobra okazja do skierowania naszej uwagi na wartości odżywcze warzyw i owoców.

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Korzyści płynące ze spożywania warzyw i owoców są ogromne. Dostarczają one przede wszystkim wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bardzo dobrym źródłem witaminy C, źródłem karotenu (prowitaminy A), kilku witamin z grupy B, polifenoli, potasu, kwasu foliowego oraz błonnika, czyli włókna pokarmowego. Większość owoców i warzyw ma naturalną niską zawartość tłuszczów i kalorii. Żadne nie zawierają cholesterolu. Za to wzmacniają odporność.

Owoce i warzywa mają liczne zalety zdrowotne – u ludzi, którzy jedzą więcej produktów z tej grupy w ramach zbilansowanej diety, mniej prawdopodobne jest występowanie niektórych chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca czy cukrzyca. Dieta bogata w warzywa i owoce może przyczynić się także do obniżenia ryzyka zachorowania na niektóre choroby nowotworowe. Dodatkowo regularne spożywanie dużych ilości owoców i warzyw obniża zagrożenie chorobami serca i udarem, a także pomaga przeciwdziałać występowaniu nadwagi i otyłości.

Jedzenie owoców i warzyw ma same pozytywne skutki dla naszego zdrowia, nic więc dziwnego, że inicjatywę ONZ ustanawiającą rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw poparło wiele organizacji, w tym AIAM5, czyli Globalny Sojusz na rzecz Promocji Konsumpcji Owoców i Warzyw „5 a day”, a w Polsce – Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Ministerstwo Rolnictwa wspólnie z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa zachęca do jedzenia owoców i warzyw i jednocześnie zwraca uwagę, że ich uprawa to ważny element gospodarki, który zapewnia utrzymanie milionom rodzin rolniczych.

Polska czołowym producentem owoców i warzyw w Unii Europejskiej

Produkcja warzyw i owoców jest ważną gałęzią polskiego rolnictwa, której znaczenie stopniowo rośnie. Stanowi ważne zaplecze surowcowe dla krajowego przemysłu przetwórczego. Udział warzyw w wartości towarowej produkcji rolniczej w 2019 r. wynosił 11 proc. a owocowej – 12 proc. (dane z 2017 r).

Polska jest czołowym unijnym producentem warzyw, po Hiszpanii, Włoszech i Francji. Roczna krajowa produkcja warzyw ogółem w latach 2015–2020 wynosiła od 4,8 mln ton do 5,7 mln ton i stanowiła 8–9 proc. zbiorów w Unii Europejskiej.

Nasz kraj jest największym unijnym producentem kapusty i buraków ćwikłowych. Zajmujemy drugą pozycję w produkcji ogórków (po Hiszpanii) oraz ziemniaków (po Niemczech), a trzecią w produkcji marchwi (po Niemczech) oraz kalafiorów (po Hiszpanii i Włoszech). Polska plasuje się na czwartym miejscu w unijnej produkcji pomidorów i piątym – cebuli.

Zbiory warzyw w Polsce w latach 2015–2020
Warzywa ogółem 4,8–5,7 mln ton
Warzywa gruntowe, w tym: 3,8–4,6 mln ton
Kapusta 0,8–1,0 mln ton
Marchew 0,7–0,8 mln ton
Pomidor 236–260 tys. ton
Cebula 122–156 tys. ton
Ogórek 221–261 tys. ton
Burak ćwikłowy 13–25 tys. ton
Warzywa spod osłon, w tym: 1,0–1,2 mln ton
Pomidory 553–677 tys. ton
Ogórki 267–297 tys. ton
Źródło: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Jeśli chodzi produkcję owoców, też mamy się czym pochwalić. Polska jest bowiem znaczącym w Unii Europejskiej producentem owoców klimatu umiarkowanego. Pod względem wolumenu zbiorów znajdujemy się w czołówce – za Hiszpanią, a przed Francją i Grecją. Jesteśmy największym w UE producentem: jabłek, wiśni, malin, porzeczek i agrestu. Polska to również znaczący unijny producent borówek, truskawek i aronii.

Sprzedaż świeżych polskich owoców do Unii Europejskiej
Wpływy ogółem 406 mln EUR
Niemcy 105 mln EUR
Rumunia 49 mln EUR
Czechy 37 mln EUR
Niderlandy 29 mln EUR
Litwa 24 mln EUR
Źródło: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Ze względu na panujący w Polsce klimat umiarkowany uprawa warzyw gruntowych oraz owoców ma charakter sezonowy. I właśnie sezonowo powinniśmy je jeść. Dlaczego? Takie owoce i warzywa mają największą wartość odżywczą, są najbogatsze w witaminy i minerały.

Dodatkowo takie produkty nie są długo przechowywane, gdyż czas od momentu ich zebrania do zjedzenia jest stosunkowo krótki. Co za tym idzie – warzywa i owoce nie tracą świeżości oraz wartości odżywczej. W przypadku produktów sezonowych nie stosuje się także środków poprawiających wygląd czy przedłużających trwałość. Smak sezonowych owoców i warzyw jest wyjątkowy! Chyba każdy z nas przyzna, że pomidory nigdy nie smakują tak jak latem?

Ale nie tylko owoce i warzywa powinny się znaleźć w naszym jadłospisie. Na uwagę zasługują także mięsa, które na stałe wpisały się w jadłospis Polaków.

Kupujmy mięso, mleko, nabiał, to pełne cennych składników odżywczych produkty. Powinny być w składzie każdej zdrowej diety. Zalecane zwłaszcza dla dzieci i młodzieży. Szczególnie polecam te od polskich rolników i producentów – zachęca Grzegorz Puda, minister rolnictwa i rozwoju wsi.

Bądź solidarny z rolnikami i kupuj świadomie

Podobnie rzecz ma się z owocami i warzywami, warto sięgać po te z rodzimej produkcji. Kupując żywność ze znakiem PRODKUT POLSKI wspieramy polskich przedsiębiorców i rolników, a także lokalne budżety – bo przekłada się to na podatki płacone w gminach i miastach. Wpływamy także na przychody i zyski firm działających w Polsce, czyli pośrednio również na miejsca pracy.

Dodatkowo przyczyniamy się do ochrony środowiska, bowiem kupowanie produktów od lokalnych wytwórców zdecydowanie zmniejsza zużycie paliwa i emisję dwutlenku węgla.

Kolejnym czynnikiem, który negatywnie wpływa na środowisko, jest marnowanie żywności wynikające z długotrwałego transportu, magazynowania, a także wyrzucania produktów niespełniających wygórowanych wymogów estetycznych.

I jeszcze jeden ważny aspekt: małym, rodzinnym gospodarstwom niestosującym sztucznych nawozów łatwiej przestawić się na ekologiczny system produkcji. A rolnictwo ekologiczne jest przyjazne przyrodzie. Kampania #KupujŚwiadomie zwraca szczególną uwagę, jakich krajowych oraz unijnych znaków jakości szukać na produktach żywnościowych, aby konsumenci mieli gwarancję, że nabywają wyroby rodzimego pochodzenia, wysokiej jakości i spełniające określone normy produkcji

Jak rozpoznać, że przy produkcji nie używano chemii i GMO oraz że wyrób został wytworzony z dbałością o środowisko naturalne? Potwierdzeniem jest zamieszczone na etykietach produktów logo produkcji ekologicznej UE wraz z numerem jednostki certyfikującej.

Wśród unijnych oznaczeń należy wyróżnić system zapewniający ochronę produktów regionalnych i tradycyjnych, w ramach którego występują trzy kategorie: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Klient, widząc te certyfikaty, ma pewność, że nabywa produkt wyjątkowy, a do takich należą np. truskawka kaszubska, fasola korczyńska, jabłka grójeckie czy czosnek galicyjski.

To jak, podejmujecie wyzwanie, by w 2021 roku jeść więcej owoców i warzyw?

Czytaj też:
Zdrowe i smaczne, bo z Polski. Postaw na rodzime produkty. Jak kupować świadomie
Czytaj też:
„Bitwa Regionów” – polska kuchnia w najlepszym wydaniu

Czytaj także