-
Żywność ekologiczna rośnie w siłęMateriał partneraBezpieczeństwo żywności

-
Polska żywność to najlepszy wybór! Jakich certyfikatów i oznaczeń szukać?Materiał partneraBezpieczeństwo żywnościZdrowie

-
Wielkie święto polskiej kuchniMateriał partneraBezpieczeństwo żywnościKraj

-
Rok 2021 pod znakiem owoców i warzyw. Kupuj je świadomie!Materiał partneraBezpieczeństwo żywnościKrajWideo

-
Czas na produkty ekologiczneMateriał partneraBezpieczeństwo żywnościEkonomiaWideo

-
Jak dobrać mały sprzęt AGD? Rozwiązania idealne dla domowych kuchni
Niektóre kuchnie nie są na tyle duże, by pomieścić całe ogromne zestawy AGD. Nie oznacza to jednak, że takie akcesoria nie są potrzebne dla użytku codziennego. Dlatego tak istotne jest odpowiednie rozplanowanie sprzętu kuchennego, by...
Artykuł sponsorowany
-
Duda Nasze Polskie rewolucjonizuje opakowania w branży wędliniarskiej
Marka Duda wprowadziła na rynek innowacyjne i bezpieczne opakowania zawierające folię z jonami srebra o działaniu bakteriobójczym, a także antywirusowym. Nowe opakowania to m.in. odpowiedź na oczekiwania konsumentów w czasach pandemii.
Artykuł sponsorowany
-
Niezwykła historia frytki
Przepis na idealne frytki? Ziemniaki obrać, pokroić, usmażyć. Proste? Nic podobnego! Powiem tak. Gdyby ziemniak, który trafił do fabryki Farm Frites Poland w Lęborku, po skończonym procesie przemiany we frytkę, chciał opowiedzieć innym...
Artykuł sponsorowany
-
Sezon na superowoce, czyli jak owoce jagodowe wzmacniają naszą odporność
Truskawki, maliny, borówki, aronia, porzeczki. Polskie owoce jagodowe są niezwykle ważnym elementem zdrowej diety, a ich uprawa stanowi istotną gałąź polskiego rolnictwa.
Artykuł sponsorowany
-
Grilluj świadomie! Wrzuć na ruszt polskie mięso
Sezon grillowy ruszył już na dobre. Z działek, ogrodów i parków unoszą się w powietrzu apetyczne zapachy pieczonych na ruszcie mięsnych kąsków. Smakowite jedzenie to jednak nie wszystko. Polacy chcą spożywać produkty wysokiej jakości,...
Artykuł sponsorowany
-
„Bitwa Regionów” – polska kuchnia w najlepszym wydaniu
Potrawy na bazie naturalnych składników i produktów regionalnych z całej Polski. Ocalone od zapomnienia, tradycyjne przepisy, często w nowym, spektakularnym wydaniu. Przed nami kolejna, szósta już odsłona ogólnopolskiej „Bitwy Regionów”.
Artykuł sponsorowany Wideo
-
Zdrowe i smaczne, bo z Polski. Postaw na rodzime produkty. Jak kupować świadomie
Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że jakość i pochodzenie żywności mają znaczenie. Jak jednak odnaleźć się w różnych symbolach i znakach graficznych na opakowaniach? Jakich certyfikatów i oznaczeń szukać na produktach i jak te...
Artykuł sponsorowany Wideo
-
Naukowcy pomogą zrozumieć konsumentom oświadczenia zdrowotne na opakowaniach żywności
Konsumenci na opakowaniach żywności mogą przeczytać, że np. dany produkt zawiera „Omega-3 dla utrzymania serca w dobrej kondycji”, albo że jest „źródłem magnezu, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym”. Naukowcy pomogą...
Zdrowie
-
Jak być etycznym wszystkożercą, czyli o jedzeniu dla dobra środowiska
Nie każdy jest od razu gotowy przejść na weganizm czy wegetarianizm. Jednak, aby jeść tak, by nie zaszkodzić naszej planecie, wcale nie musi tego robić.
Zdrowie
-
Jak długo można bezpiecznie przechowywać ryż? Odpowiedź nie jest oczywista
Istnieje wiele odmian ryżu. Niezależnie od tego, którą wolisz, zapewne zastanawiasz się, jak długo można bezpiecznie przechowywać ryż. Sprawdźmy to!
Zdrowie
-
Popularne mity dotyczące cukru. Czy rzeczywiście szkodzi?
Cukier to stały element przekąsek, napojów czy ciast. Wywołuje sporo kontrowersji. Ale czy rzeczywiście jest taki niezdrowy, jakim go pokazują?
Zdrowie
-
Kolejki głodu w Madrycie
Pomimo negowania przez socjalistyczny rząd Hiszpanii zjawiska „kolejek głodu” w Hiszpanii, bieda wśród klasy średniej narasta z każdym miesiącem. W maju dziennik ABC, jako jedyny wśród mediów głównego nurtu, przerwał milczenie:
Tylko na DoRzeczy.plŚwiat
Małgorzata Wołczyk
-
Polskie produkty dla Bohaterów Sierpnia ‘44
Ponad 900 paczek z żywnością przekazał Powstańcom Warszawskim Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Każda z nich zawiera wyroby ze znakiem PRODUKT POLSKI, czyli wytworzone w kraju z użyciem rodzimych surowców.
Kraj
-
Polacy stawiają na polskie produkty
Konsumenci coraz chętniej wybierają polskie marki. W ten sposób solidarnie wspierają gospodarkę w dobie kryzysu wywołanego pandemią koronawirusa. Przychodzą też z pomocą rodzimym firmom, które – dzięki wyborom klientów – mogą się...
EkonomiaKraj
-
Tegoroczna kampania cukrownicza Krajowej Spółki Cukrowej może być rekordowa
Wystartowała 19. kampania cukrownicza Krajowej Spółki Cukrowej. Prognozy spółki zakładają, że jej siedem cukrowni skupi i przerobi niemal 7 mln ton buraków cukrowych. Finalna produkcja cukru może osiągnąć milion ton
Artykuł sponsorowany
-
Duże też piękne – rolnictwo zrównoważone w gospodarstwach wielkopowierzchniowych
Rolnictwo zrównoważone chroni zasoby środowiska, ogranicza negatywny wpływ swojej działalności na otoczenie, buduje żyzność gleby i troszczy się o bioróżnorodność. Top Farms, największe gospodarstwo rolne w Polsce, realizuje tę ideę od...
Kraj
-
Debata EKG: Klimat dla rolnictwa, rolnictwo dla klimatu
Jak rolnictwo wpływa na klimat Ziemi, a jak zmiany klimatu na rolnictwo? Jakie szanse oraz wyzwania dla rolnictwa niesie ze sobą Zielony Ład? I czy zmiana rolnictwa konwencjonalnego na ekologiczne – na duża skalę – jest możliwa? O tym...
Artykuł sponsorowany
-
Polskie mięso najlepsze na grill. To nasza duma i wizytówka
Polacy kochają grillować. Pyszny posiłek to jednak nie wszystko. Ważne, by był również pożywny i zdrowy. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa zachęcają konsumentów do świadomego kupowania na...
Artykuł sponsorowany
-
Rolnictwo i produkcja: dla dobra ludzi i planety
Dbałość o środowisko naturalne, transparentne relacje z klientami i kontrahentami, rozwój biznesu z myślą o przyszłych pokoleniach – to fundamentalne zasady, które tworzą podwaliny każdego profesjonalnego biznesu budowanego w sposób...
Artykuł sponsorowany
-
Prezes Grupy Top Farms: strategię „od pola do stołu” realizujemy od dawna
Pandemia koronawirusa i związane z nią załamanie łańcucha dostaw w branży spożywczej i rolnej pokazały, jak istotną rolę odgrywają rodzimi producenci w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego kraju – mówi Tomasz Zdziebkowski, prezes...
Kraj
-
Polskie i ekologiczne
Kiedy kupujemy polski produkt, to wspieramy rodzimych przedsiębiorców i rolników oraz krajową gospodarkę. A naszą żywność cechuje naprawdę wysoka jakość, na świecie traktuje się ją jako żywność klasy premium – mówi Marcin Wroński,...
Kraj
-
McDonald’s: myślimy lokalnie, działamy globalnie
McDonald’s jest silnie zakorzeniony w lokalnej gospodarce. Mimo globalnej skali nasz biznes w Polsce jest oparty na współpracy z krajowymi dostawcami. Staramy się też być odpowiedzialnymi sąsiadami – mówi Magdalena Neuman, dyrektor ds....
Artykuł sponsorowany
-
Polskie smaki, czyli przez żołądek do serca turysty
„Polska smakuje turystycznie” i „Polska smakuje w agroturystyce” to dwie najnowsze kampanie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Ich celem jest promocja polskich produktów rolno-spożywczych oraz żywności regionalnej i tradycyjnej.
ZdrowieKraj
-
Problem wagi ciężkiej
Otyłość nie jest tylko defektem estetycznym – to choroba zagrażająca życiu!
ZdrowieKraj