Popularne mity dotyczące cukru. Czy rzeczywiście szkodzi?

Popularne mity dotyczące cukru. Czy rzeczywiście szkodzi?

Dodano: 
Cukier, zdjęcie ilustracyjne
Cukier, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Unsplash / Robert Anderson
Cukier to stały element przekąsek, napojów czy ciast. Wywołuje sporo kontrowersji. Ale czy rzeczywiście jest taki niezdrowy, jakim go pokazują?

Co to jest cukier?

Cukier jest rozpuszczalnym węglowodanem: biologiczną cząsteczką składającą się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Inne węglowodany to skrobia i celuloza, która jest składnikiem strukturalnym ścian komórkowych roślin.

Proste cukry czyli monosacharydy obejmują glukozę i fruktozę. Cukier złożony, czyli disacharyd, jest znany jako sacharoza, która składa się z glukozy i fruktozy. Podczas trawienia organizm rozkłada disacharydy na monosacharydy.

Jednak chemia to niedostateczne wyjaśnienie złej sławy cukru. Substancja ta smakuje dobrze i słodko, ale spożywana w nadmiarze jest szkodliwa dla naszego zdrowia.

Czy zatem to ilość jest problemem? Sprawdźmy to, analizując kilka mitów na temat cukru.

Mit 1: Cukier uzależnia

Niektórzy eksperci uważają, że cukier jest substancją uzależniającą. Na przykład autorzy kontrowersyjnej recenzji z 2017 roku piszą:

„Dane pochodzące z badań na zwierzętach wykazały znaczne nakładanie się spożycia dodanych cukrów i oznak uzależnienia, w tym objadania się, głodu, tolerancji, wycofania, uczulenia krzyżowego, tolerancji krzyżowej, zależności krzyżowej oraz efektów nagrody i używania opioidów”.

Jednak niniejszy przegląd koncentruje się na badaniach na zwierzętach. Jak wyjaśniają autorzy innego przeglądu, „tłumaczenie tej pracy stanowi wyzwanie metodologiczne, ponieważ ludzie rzadko spożywają cukier samodzielnie”.

Dr Dominic M. Dwyer z Cardiff University's School of Psychology wyjaśnia:

– Chociaż zachowania podobne do uzależnienia od cukru i innych pokarmów z pewnością występują u niektórych osób, jest to mniejszość spośród otyłej populacji. Powinniśmy jednak pamiętać, że cukier, obok swojego potencjału uzależniającego, może napędzać nadmierne spożycie żywności.

Prof. David Nutt z Imperial College London pisze:

„Nie ma obecnie naukowych dowodów na to, że cukier uzależnia, chociaż wiemy, że ma skutki psychologiczne, w tym wytwarzanie uczucia przyjemności, a to jest prawie na pewno związane z systemem nagrody w mózgu”.

Czytaj też:
Rolnictwo i produkcja: dla dobra ludzi i planety

Źródło: Medical News Today
Czytaj także