Gazeta podkreśla, że warzywa są dziś droższe o jedną trzecią niż przed rokiem. Więcej trzeba zapłacić także za cukier, mięso i pieczywo, a ceny jarzyn nie spadają sezonowo.
Przyczyny podwyżek są różne, a ich efekty odczuwamy w naszych portfelach. Do wzrostu cen wieprzowiny, najwyższych od blisko dwóch dekad, przyczynił się afrykański pomór świń. Epidemia ciągnie też do góry ceny drobiu – czytamy.
Z kolei susza z ubiegłego roku wywindowała ceny warzyw. "Co zrobi tegoroczna – raczej nie ma wątpliwości" – zwraca uwagę "Rz" w artykule zatytułowanym: "Jest drogo, będzie drożej".
Cytowany przez dziennik Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole, podkreśla, że wieprzowina jest najdroższa od 18 lat. Jego zdaniem to wynik nałożenia się na siebie spadku produkcji w Polsce, kłopotów hodowców wynikających z ASF i wielkich problemów, jakie ta epidemia wywołała w Chinach.
Czytaj też:
Ceny żywności poszły w górę. Dlaczego jest tak drogo?