Kaczka z sodziakami

Kaczka z sodziakami

Dodano: 
Pieczona kaczka. Zdj. ilustracyjne
Pieczona kaczka. Zdj. ilustracyjne Źródło: Pixabay
MARCIN SIKORA I Pieczona kaczka jest daniem mocno zakorzenionym w kuchni polskiej. Istnieje wiele przepisów na jej wykonanie.

Dziś chciałbym zabrać Państwa na kaczkę do Zamościa – miasta z piękną historią i najpiękniejszą starówką w Polsce, jaką widziałem. Miasta, które uznawane jest za perłę renesansu. Właśnie tutaj na dworach ordynackich podawano kaczkę nadziewaną farszem pachnącym ziołami, przesyconym orzechami i owocami. Z racji tego, że uwielbiam łączyć różne odsłony kuchni staropolskiej, dodatkiem do kaczki będą znane na Lubelszczyźnie (skąd pochodzę) placki na sodzie tzw. sodziaki. Zapraszam do wspólnego smakowania kaczki po zamojsku z sosem śliwkowym i sodziakami.

Artykuł został opublikowany w 3/2022 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Źródło: DoRzeczy.pl
Czytaj także