Umiastowska poleca. Łosoś pieczony z sosem pomidorowym i fetą

Umiastowska poleca. Łosoś pieczony z sosem pomidorowym i fetą

Dodano: 
Gotowanie, zdjęcie ilustracyjne
Gotowanie, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Obraz Дарья Яковлева z Pixabay
Malwina Umiastowska poleca wyjątkowy przepis na łososia.

Rozpoczynamy sezon jesienny, dla wielu czas przeziębień i chorób. Ryby w diecie to bogactwo kwasów omega-3, a mało kto wie, że mają silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, chronią nas dzięki temu przed rozwojem wielu chorób. Jeśli nie jemy dwóch porcji (ok. 150 g) tłustych ryb w tygodniu, to powinniśmy dodatkowo codziennie suplementować kwasy omega-3. Zaproponowane przeze mnie danie to dodatkowo świetne źródło witaminy D, która pomaga w zachowaniu dobrego zdrowia, dostarcza potas, wapń, witaminy z grupy B, witaminę C, błonnik i wiele innych cennych składników. Za to o cennych właściwościach olejków eterycznych pochodzących z czosnku słyszał chyba już każdy i do nich z pewnością nie muszę przekonywać.

Cały felieton dostępny jest w 38/2021 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także