Mąka ze świerszczy w TVN. Prowadzący nie byli zachwyceni

Mąka ze świerszczy w TVN. Prowadzący nie byli zachwyceni

Dodano: 
Mąka ze świerszcza. Zdj. ilustracyjne
Mąka ze świerszcza. Zdj. ilustracyjne Źródło: Pixabay
Jak smakuje mąka ze świerszczy? Po skosztowaniu promowanego w Unii Europejskiej przysmaku, prowadzący program w TVN oznajmił, że lepiej byłoby jednak zostać przy polskiej mące.

Unia Europejska sugeruje, że nadszedł czas na wprowadzenie jedzenia owadów do diety, co rzekomo ma mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ale także na "ratowanie planety".

Mąka ze świerszczy i inne robaki

Niedawno Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie mąki z domowych świerszczy w produkcji żywności. W Unii Europejskiej dopuszczone będą produkty oparte na sproszkowanych owadach Acheta domesticus. Mąka z świerszczy ma być dodawana do takich produktów jak pieczywo pełnoziarniste, batony, ciastka, herbatniki, przetwory mięsne i zupy.

Wkrótce do obrotu na rynku unijnym zostaną wprowadzone również larwy pleśniakowca lśniącego w formie mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej.

"Jakbym jadła błoto z cukrem"

Tymczasem rozmaite media usiłują już oswajać społeczeństwo z kuriozalną koncepcją. Kwestia mąki ze świerszczy pojawiła się między innymi w programie "Dzień Dobry TVN". Prowadzący postanowili skonsumować promowany rarytas, ale jak się okazało nie przypadł im on do gustu.

– Może oni jeszcze popracują nad tą mąką – powiedziała zmieszana Małgorzata Ohme.

– Powinni długo pracować nad tą mąką, ponieważ trudno z tej mąki cokolwiek wypracować – skomentował kucharz Andrzej.

– Jakbym jadła błoto z cukrem – oceniła Ohme.

Prowadzący: Zostańmy przy polskiej mące

Kucharz nie ukrywał, że nie odważył się skosztować, co nie znaczy, że nie omieszkał wcześniej prezentować tego czegoś widzom.

– Jeszcze gruzu tam bym dorzucił – powiedział drugi prowadzący, Filip Chajzer i dodał, że jeszcze "nigdy nie jadł czegoś tak złego" spod ręki kucharza Andrzeja. Ten zaś zapytany, czy zechce spróbować, odparł, że "po programie".

Chajzer polecił polską mąkę. – Zostańmy przy tym – powiedział.

facebookCzytaj też:
Jedzenie robaków przez społeczeństwo? Poseł Lewicy: W sumie to popieram
Czytaj też:
Owady jako żywność. Brytyjczycy prowadzą konsultacje

Źródło: Facebook / TVN / nczas.com
Czytaj także