Unia Europejska sugeruje, że nadszedł czas na wprowadzenie jedzenia owadów do diety, co rzekomo ma mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ale także na "ratowanie planety".
Mąka ze świerszczy i inne robaki
Niedawno Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie mąki z domowych świerszczy w produkcji żywności. W Unii Europejskiej dopuszczone będą produkty oparte na sproszkowanych owadach Acheta domesticus. Mąka z świerszczy ma być dodawana do takich produktów jak pieczywo pełnoziarniste, batony, ciastka, herbatniki, przetwory mięsne i zupy.
Wkrótce do obrotu na rynku unijnym zostaną wprowadzone również larwy pleśniakowca lśniącego w formie mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej.
"Jakbym jadła błoto z cukrem"
Tymczasem rozmaite media usiłują już oswajać społeczeństwo z kuriozalną koncepcją. Kwestia mąki ze świerszczy pojawiła się między innymi w programie "Dzień Dobry TVN". Prowadzący postanowili skonsumować promowany rarytas, ale jak się okazało nie przypadł im on do gustu.
– Może oni jeszcze popracują nad tą mąką – powiedziała zmieszana Małgorzata Ohme.
– Powinni długo pracować nad tą mąką, ponieważ trudno z tej mąki cokolwiek wypracować – skomentował kucharz Andrzej.
– Jakbym jadła błoto z cukrem – oceniła Ohme.
Prowadzący: Zostańmy przy polskiej mące
Kucharz nie ukrywał, że nie odważył się skosztować, co nie znaczy, że nie omieszkał wcześniej prezentować tego czegoś widzom.
– Jeszcze gruzu tam bym dorzucił – powiedział drugi prowadzący, Filip Chajzer i dodał, że jeszcze "nigdy nie jadł czegoś tak złego" spod ręki kucharza Andrzeja. Ten zaś zapytany, czy zechce spróbować, odparł, że "po programie".
Chajzer polecił polską mąkę. – Zostańmy przy tym – powiedział.
facebookCzytaj też:
Jedzenie robaków przez społeczeństwo? Poseł Lewicy: W sumie to popieramCzytaj też:
Owady jako żywność. Brytyjczycy prowadzą konsultacje