ANNA POPEK Z D. CHRUZIK I MAGDALENA M. KRUPA Z D. || SIOSTRY GOTUJĄ || Dzień Bajgla jak co roku obchodzimy 15 stycznia.
Złoty pierścień wypiekany z mąki pszennej wywodzi się z tradycji żydowskiej, w której każda mama po urodzeniu dziecka otrzymywała bajgla posypanego sezamem, czarnuszką, kminkiem lub pieprzem na znak nowego życia i z życzeniami szczęścia dla dziecka. Nazwa wcale nie pochodzi jednak z tradycji żydowskiej, a od niemieckiego słowa "bougel", co oznacza bransoletkę. Inne źródła donoszą, że bajgle pojawiły się w Polsce jako podziękowanie dla króla Jana III Sobieskiego za odsiecz pod Wiedniem.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.