Placek z rabarbarem Janusza Piechocińskiego

Placek z rabarbarem Janusza Piechocińskiego

Dodano: 
Placek z rabarbarem, zdjęcie ilustracyjne
Placek z rabarbarem, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Obraz Malgorzata Haggu z Pixabay
Gdyby nie fakt, że dobry, świeży bób kosztuje teraz rekordowo dużo, bo od 35 do 42 zł za kilogram, to zaproponowałbym bób, bo to jest najprostsze, co może być.

Wystarczy ugotować, posypać pieprzem, najlepiej ziołowym, by najeść się roślinnego białka do syta. Jedni jedzą na gorąco, inni na letnio, jeszcze inni na zimno. Ale ponieważ bób jest drogi, a bardzo ładnie wyrósł w tym roku rabarbar, to proponuję proste ciasto z rabarbarem. Banalne w zrobieniu, a bardzo smaczne. Z reguły się udaje, doskonałe nawet dla osób niespecjalnie radzących sobie w kuchni.

Całość dostępna jest w 25/2021 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także