• Joanna BojańczykAutor:Joanna Bojańczyk

Piekarz domowy

Dodano: 
Chleb, zdjęcie ilustracyjne
Chleb, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Obraz Carlos Carlos Alberto z Pixabay
NIEPRAKTYCZNA PANI DOMU Moda na pieczenie chleba rozwijała się pełzająco gdzieś od połowy pierwszej dekady XXI w., ale jej apogeum nastąpiło mniej więcej rok temu, kiedy zaczęła się pandemia.

Półki z mąką wymieciono w ciągu kilku dni, z rąk do rąk przekazywano sobie zakwas razem z instrukcjami i dobrymi radami. Na Facebooku chwalono się wypiekami. Tak było nie tylko u nas. Chleb pieczono w Ameryce, w Niemczech i we Francji. Temat pojawił się nawet w serialu, najważniejszym komunikacie współczesności.

Całość dostępna jest w 19/2021 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także