KrajMięso chorych krów sprzedawane jako "argentyńskie steki"

Mięso chorych krów sprzedawane jako "argentyńskie steki"

fot. zdjęcie ilustracyjne
fot. zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Flickr / ramendan/(CC BY-ND 2.0)
Dodano 36
– To mięso nie trafiało do tanich jadłodajni. Kupowały to luksusowe restauracje, szczególnie w Pradze, i proponowały klientom jako argentyńską wołowinę – tłumaczył dzisiaj czeski minister rolnictwa Miroslav Toman.

Miroslav Toman komentował skandal związany ze sprzedażą mięso chorych zwierząt (w sumie trafiło ono do 14 państw w UE). Jak przekonywał polityk, polskie mięso „ nie trafiało do tanich jadłodajni”. – Kupowały to luksusowe restauracje, szczególnie w Pradze, i proponowały klientom jako argentyńską wołowinę – podkreślił minister. Mięso sprzedawano w takich lokalach nawet w cenie 1000 koron za porcję (ok. 166 zł.).

Podczas posiedzenia komisji rolnictwa, polityk stwierdził też,, że jeśli badania wykażą dalsze nieprawidłowości (chodzi o zawartość antybiotyków w mięsie) związane z jakością mięsa z Polski, Czechy mogą podjąć decyzje o zamknięciu swojego rynku na import z Polski.

Kilka dni temu "Superwizjer" TVN ujawnił wstrząsający proceder zabijania chorych krów na mięso. Autorzy reportażu podkreślają, że w branży wiedzą o tym wszyscy, ale liczy się tylko biznes. Przeprowadzone przez dziennikarzy śledztwo wykazało, że w Polsce od lat istnieje czarny, niezwykle opłacalny rynek handlu chorymi krowami. Jeden z reporterów zatrudnił się w ubojni, do której trafia takie bydło. W nocy zakład zamienia w rzeźnię dla chorych zwierząt.

Rozmowy na linii Polska-Czechy

Wczoraj o sprawie wprowadzania na rynek przez Polskę, mięsa chorych krów, minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski rozmawiał telefonicznie z Miroslavem Tomanem. Jak podaje resort rolnictwa, polski minister szczegółowo przedstawił działania podjęte przez polska Inspekcję Weterynaryjną apelując jednocześnie do swojego rozmówcy, aby nie opierał się on na informacjach przekazywanych przez media.

Minister Ardanowski zapewnił jednocześnie o gotowości do pełnej współpracy polskiej Inspekcji Weterynaryjnej ze stroną czeską, a czeski polityk podziękował za zaangażowanie strony polskiej w wyjaśnienie kwestii nielegalnego uboju mięsa.

W przyszłym tygodniu ministrowie prawdopodobnie spotkają się podczas corocznego posiedzenia Zespołu Interreg (Program Współpracy Transgranicznej). Posiedzenie Zespołu odbędzie się z udziałem polskich i czeskich inspektorów sanitarnych i weterynaryjnych, w dniach 15-16 lutego 2019 r. w Dolnym Kubinie.

Czytaj także:
Mięso chorych krów trafiło do UE. W Polsce trwa kontrola

/ Źródło: Tok FM / foxbusiness.com/Ministerstwo Rolnictwa/irozhlas.cz
/ zma
 36
  • Panj Poetino IP
    Polacy od dawna jedzą padlinę już dawno ludzie zauważyli że te konserwy na promocji z Dino śmierdzą więc nieprawda że jedli bogacze jedli najbiedniejsi ludzie których nie było stać na żywność jak wielu starszych schorowanych ludzi tych 500 + było stać na droższe i zdrowe mięso co nie śmierdział spytajcie się ludzi z prowincji i wiosek gdzie jest sieć polska sklepów dino
    Dodaj odpowiedź 1 1
      Odpowiedzi: 0
    • Wielka Iluzja IP
      Widać jak łżą w każdym kraju, skoro ta polska padlina awansowała w Czechach do "argentyńskich steków". Póki co, nikt nie umarł...
      Dodaj odpowiedź 5 1
        Odpowiedzi: 0
      • GDZIE --ABW ??? IP
        TVN--UMYSLNIE NISZCZY POLSKA GOSPODARKE I WSZYSTKO CO POLKIE JEST ZA KASE ZYDA SORROSA I SZMALCOWNIKOW TAM PRACUJACYCH !!!
        Dodaj odpowiedź 9 4
          Odpowiedzi: 2
        • p8ter IP
          Polacy sa przyzwyczajeni do źarcia padliny, widac po komentarzach. Nie kupować polskiego źarcia bo w każdej rzeźni walą stęchłe mięso . Polska to stan umysłu, urzędnik łaskawie spojrzał na społeczeństwo i wydał decyzję. Tutaj film z ostatniego wału który ujawnili dziennikarze TVNu https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/informator-uwagi-inspektor-nie-chcial-wiedziec-o-trefnym-miesie-byly-prezenty,311411.html
          Dodaj odpowiedź 4 4
            Odpowiedzi: 1
          • Rolnik IP
            Ciekawe co gorsze mięso z antybiotyków (lekarstwem) czy witaminy E200 E 300 E400 itd
            Dodaj odpowiedź 13 0
              Odpowiedzi: 1
            • akenes IP
              😂😂😂😂😂Sienkiewicz CHDKamieniKupa policzki wołowe uwielbia😂😂😂😂😂
              Mam nadzieję, że trafił na TEN 'specjał'😁
              Dodaj odpowiedź 6 1
                Odpowiedzi: 0
              • fffffffffff IP
                Strasznie sie te 5 krow rozmnożyło! A Moze krowy z innych krajów podstawiono jako polskie?
                Dodaj odpowiedź 9 3
                  Odpowiedzi: 0
                • Grand IP
                  Treść została usunięta
                  Dodaj odpowiedź 7 10
                    Odpowiedzi: 2
                  • Normalny Polak IP
                    Gdyż nie ma znaczenia czy dana zwierzę ma dobrą nogę, czy złamaną. Ubój dokonywano nocą gdzie nie było na miejscu weterynarza, która dopuszcza tego rodzaju mięso do obrotu.
                    Chore krowy, to te naszpikowane antybiotykami i z określonymi wadami w jakości tuszy, a nie które w trakcie transportu np zwichnęły nogę i nie mogą wstać na trzech nogach.
                    Moim zdaniem sprawa jest naprawdę grubymi nićmi szyta by dokopać polskiej żywności.
                    Dodaj odpowiedź 11 3
                      Odpowiedzi: 2
                    • Smacznego! IP
                      Z kurpiowskiej taniej jatki... - 1000 koron za porcję !
                      Dodaj odpowiedź 5 1
                        Odpowiedzi: 0
                      • Sie zapytam IP
                        Skoro to było 5 krów ok. 2 ton mięsa - to jakim cudem nagle Yewry capnęły to! 14 krajów i 5 krów, nawet jakby to było 50 krów - wychodzi na to, że Polska karmi Yewrów.
                        Dodaj odpowiedź 10 2
                          Odpowiedzi: 2
                        • hehehe IP
                          Oj, Oj, chyba chodzi o to ,że to nie "czyste" mięso było - i jakiś pustynny bóg sraczki dostał.
                          Dodaj odpowiedź 6 1
                            Odpowiedzi: 0
                          • Janek IP
                            A smakowało , bo nie ma w wypowiedzi
                            Dodaj odpowiedź 11 1
                              Odpowiedzi: 0
                            • Prymitywna zachłanność IP
                              Zamykając PGR-y nie mieli żadnych skrupułów. A czym wobec tamtej 'balcerowiczowej ideologii" jest zamknięcie jednej ubojni? Dziś całe to towarzystwo zwąchało szmal i tylko to się dla nich liczy.
                              Dodaj odpowiedź 13 2
                                Odpowiedzi: 0
                              • Biedak IP
                                I co dobre było? Szkoda że nie trafiło do tej słynnej restauracji w Warszawie której już nie ma.
                                Dodaj odpowiedź 20 1
                                  Odpowiedzi: 0

                                Czytaj także