Salmonella na jajkach z Biedronki. GIS ostrzega

Salmonella na jajkach z Biedronki. GIS ostrzega

Dodano: 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Źródło:Pixabay
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dot. jajek, jakie można było kupić w sklepach sieci Biedronka.

Na ich skorupkach znaleziono pałeczki Salmonella Enteritidis. Zainfekowane pałeczką salmonelli są jajka zdrovo Rodzinkovo pakowane po 30 sztuk. Klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane kodem na skorupce: 3PL30051328 K2. Numer partii: data wraz z kodem znajdującym się obok oznacza numer partii produkcyjnej tj. 31-03 PWK93K2 A, gdzie lit. A stanowi numer zakładu pakowania jaj, tj. PL30225901.

Producentem felernej partii jajek są Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o.

Produkt sprzedawany był z sieci sklepów Biedronka. Właściciel sieci potwierdził wycofanie całej serii jajek. Z informacji udzielonej przez Biedronkę wynika, że niebezpieczna partia produktu trafiła do jednego z 16 centrów dystrybucyjnych, a następnie do około 20 sklepów tej sieci.

GIS zaleca: Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie ze względu na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Aktualizacja artykułu

Artykuł został aktualizowany w związku ze zmianą komunikatu opublikowanego przez Główny Inspektorat Sanitarny.

Czytaj też:
Nowe informacje ws. mordercy Pawła Adamowicza
Czytaj też:
"Czy był pan agentem niemieckich służb?". Paweł Graś przed sejmową komisją ds. VAT

Źródło: gis.gov.pl, Radio Zet
Czytaj także