Słodka jak śliweczka

Słodka jak śliweczka

Dodano: 
Owoce śliwy domowej
Owoce śliwy domowej Źródło: Scott Bauer, USDA ARS - This image was released by the Agricultural Research Service, the research agency of the United States/Domena Publiczna
Siostry gotują || Sezon na ten wspaniały owoc zaczyna się w sierpniu i trwa do końca października. Mowa tu o śliwce, pięknej słodkiej pannie o charakterystycznych mięsistych owocach, o której wspominał już w swych utworach Konfucjusz jako o lubianym i wszechstronnie wykorzystywanym owocu Państwa Środka – piszą Anna Popek i Magdalena M.Krupka.

Na polskim stole naszego króla Stanisława świeże śliwki podawano na deser w dniu Bożego Narodzenia, a cała tajemnica tkwiła w sposobie konserwowania. Otóż zbierano najpiękniejsze okazy śliwek, zamykano je szczelnie w puszce (puszkę zalutowywano) i zakopywano w ziemi – w taki sposób śliwki przechowywano aż do zimy.

Odmian śliwki na świecie jest kilkaset, kolorów kilka – są fioletowe, różowe i żółte. Jesteśmy w pierwszej piątce w Europie wśród potentatów produkcji śliwki (największym światowym producentem są Chiny). To ulubiony owoc Polaków najczęściej wykorzystywany do kruchych i drożdżowych ciast, a także do przetworów, powideł, marmolad, śliwek w occie. Popularne też u nas jest suszenie śliwek. Oczywiście najlepsze są świeże, prosto z ogrodu.

Całość dostępna jest w 35/2022 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także