Kuchnia międzywojnia

Kuchnia międzywojnia

Dodano: 
Restauracja w Warszawie, 20-lecie międzywojenne
Restauracja w Warszawie, 20-lecie międzywojenne Źródło:NAC
SIOSTRY GOTUJĄ | Polska kuchnia międzywojnia była prawdziwą skarbnicą pomysłów, smaków i… językowych odkryć.

Potrawy takie jak auszpik, forszmak czy sztufada są dziś praktycznie nieznane, a ich nazwy wymagają dodatkowych objaśnień. Auszpik to danie pod galaretą, przygotowywane najczęściej na bazie gotowanych nóżek cielęcych, forszmak to zapiekanka z ziemniaków, często ze śledziami, a sztufada to nadziewana słoniną i długo duszona wołowina.

Jedzono raki, żaby (najsmaczniejsze ponoć pod koniec lata) i śledzie pocztowe (sprowadzane pocztą z Holandii). Wśród warzyw obecne były topinambur, skorzonera i salsefia.

Felieton został opublikowany w 13/2024 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także