W ciągu ostatnich dwóch miesięcy w Polsce potwierdzono 73 ogniska ptasiej grypy, w tym 53 w województwach mazowieckim i wielkopolskim. Choroba występuje również w innych krajach Unii Europejskiej. Jednak Komisja Europejska podkreśla, że sytuacja w Polsce jest "szczególnie niekorzystna". Wpływ na rozprzestrzenianie się wirusa ma m.in. "duże zagęszczenie" zakładów drobiarskich.
Komisja Europejska zamierza objąć niektóre obszary w województwach kujawsko-pomorskim, łódzkim, mazowieckim, warmińsko-mazurskim oraz wielkopolskim nadzwyczajnymi środkami bezpieczeństwa. Ostateczna decyzja w tej sprawie ma zapaść w przyszłym tygodniu, o czym poinformowała w piątek rzecznik KE Eva Hrnczirzova.
Nadzwyczajne środki
KE może wprowadzić 30-dniowy zakaz sprzedaży drobiu z dotkniętych ptasią grypą obszarów. Jak poinformowała rozgłośnia RMF FM, od 23 kwietnia nie będzie można eksportować drobiu z części regionów w Polsce. Zakaz obejmie powiaty, w których wystąpiły ogniska ptasiej grypy. Embargo obejmie nie tylko producentów drobiu, ale również zakłady wylęgu i firmy produkujące jaja. Sprzedaż jaj i mięsa będzie możliwa jedynie po uzyskaniu zgody weterynarza. W przypadku pojawienia się nowych ognisk ptasiej grypy, zakaz będzie przedłużony o kolejny miesiąc. Wprowadzenie środków bezpieczeństwa ma zostać uzgodnione z władzami krajowymi i regionalnymi.
Polska jest jednym z największych producentów mięsa drobiowego na świecie. W 2024 r. w polskich zakładach drobiarskich wyprodukowano ok. 3,5 mln t mięsa drobiowego, z czego ponad 2 mln t trafiło na eksport. Wartość eksportu produktów drobiowych przekroczyła w ubiegłym roku 5 mld euro.
Czym jest ptasia grypa?
Ptasia grypa jest chorobą zakaźną zwierząt wywoływaną przez wirusy, którymi z reguły zarażają się ptaki, rzadziej świnie. Wirus nie stanowi dużego zagrożenia dla ludzi pod warunkiem przestrzegania zasad higieny. Człowiek może zakazić się wirusem grypy ptaków poprzez bardzo bliski bezpośredni kontakt z zakażonym drobiem, bądź z powierzchniami i przedmiotami zanieczyszczonymi jego odchodami.
Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu.