Danie „szuba”

Dodano: 
Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką Źródło: Flickr / Angus Fraser/ CC BY 2.0
SIOSTRY GOTUJĄ. ANNA POPEK Z D. CHRUZIK I MAGDALENA M. KRUPA Z D. CHRUZIK | Wraz z pierwszym światełkiem adwentowym zapalanym na wieńcach w naszych kościołach zaczyna się najpiękniejszy – według nas – czas przygotowania do świąt.

Od pierwszych dni grudnia intensywnie myślimy i często rozmawiamy o świętach Bożego Narodzenia – co kupimy, co przygotujemy, jakie prezenty, o której się spotkamy, kogo i kiedy zaprosimy itp. W tym rozgardiaszu nieodmiennie wyłania się jednak plan, według którego później działamy. Jednak zaczynamy od mocnych postanowień. Wiąże się to oczywiście z adwentem i z postanowieniami adwentowymi, które zawsze podejmujemy. Nie jemy słodyczy, mięsa i nie pijemy alkoholu, poza tym nie uczestniczymy w „hucznych zabawach”, jak każe Kościół. Jest to dla nas szczególny czas, nie tylko oczyszczenia i hartowania charakteru, lecz także przemyśleń. A zawsze jest o czym myśleć, prawda?

Artykuł został opublikowany w najnowszym wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także