KrajNowa hipoteza polskich naukowców na temat koronawirusa

Nowa hipoteza polskich naukowców na temat koronawirusa

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne / Źródło: PAP / Leszek Szymański
Dodano 40
Duży procent chorych na COVID-19 przejawia zaburzenia węchu i smaku, najczęściej na pewien czas – powiedział PAP prof. Rafał Butowt z CM UMK, który bada związane z tym mechanizmy. Jak dodał, koronawirus może podstępnie uszkadzać neurony, dlatego testowanie zaburzeń węchu i smaku mogłoby pomóc w izolowaniu osób zakażonych.

Z badań prof. Butowta wynika, że koronawirus SARS-CoV-2 infekuje w pierwszej kolejności komórki podporowe, będące częścią nabłonka węchowego. Badania i publikacje zespołów badawczych z wielu miejsc na świecie potwierdzają ten fakt i wskazują – jako charakterystyczne symptomy COVID-19 – utratę smaku i węchu – dodaje naukowiec.

– Subiektywne odczucia dotyczące utraty smaku lub węchu deklaruje w wywiadach ok. 10-20 procent chorych na COVID-19. Bardziej obiektywne i czułe badania testowe wskazują, że ten procent może być znacznie wyższy i wynosić w różnych ogniskach zakażeń od 50 procent do nawet 90 procent – mówi prof. Butowt z Zakładu Genetyki Molekularnej Komórki Collegium Medicum UMK.

Mechanizm dotyczący zaburzeń węchu i smaku jest najprawdopodobniej związany z infekcją układu nerwowego, a przynajmniej jego części obwodowej. – Później może dochodzić nawet do powolnej penetracji mózgu, ale na obecnym etapie są to tylko hipotezy i spekulacje – choć uzyskane wyniki skłaniają do poważnego rozważenia takiego scenariusza – zastrzega prof. Butowt.

Zwrócił on uwagę, że jego zespół badawczy jako pierwszy na świecie postawił hipotezę, że uszkodzenie węchu u pacjentów z COVID-19 następuje poprzez bezpośrednie uszkodzenie przez wirusa komórek nieneuronalnych układu węchowego, w tym w szczególności podporowych.

– W konsekwencji neurony węchowe nie mogą prawidłowo funkcjonować. Zatem SARS-CoV-2 nie uszkadza neuronów węchowych bezpośrednio, ale pośrednio. Moim zdaniem bardzo pomocne w izolacji zakażonych, żeby nie dochodziło do transmisji wirusa, byłoby testowanie pod kątem zaburzeń węchu i smaku wśród osób z potencjalnego kontaktu, np. w dużych ogniskach zakażeń. To pozwalałoby szybko i tanio odesłać te osoby do izolacji i przeprowadzić pogłębioną diagnostykę genetyczną pod kątem zakażenia tym koronawirusem – sugeruje prof. Butowt.

Za główne początkowe objawy COVID-19 uznaje się gorączkę oraz kaszel. Zakażenie wywoływane przez nowe koronawirusy może się objawiać również gorączką, kaszlem, kłopotami z oddychaniem, bólem gardła i zapaleniem płuc, zmęczeniem, biegunkami, bólami w podbrzuszu oraz utratą apetytu. Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu uznano za jeden z podstawowych objawów zakażenia wywołanego przez koronawirusa SARS-CoV-2 dopiero z czasem.

Czytaj także:
115 nowych przypadków koronawirusa. 92 na Śląsku

/ Źródło: PAP

Czytaj także

 40
  • Etiuda IP
    Błagam POLSKICH. naukowców. przebadajcie polskie zioło. Bylica roczna zapomniana i wyśmiana to będzie cudowny Polski lek n wszystkie wirusy. tylko zioła są na wirusy bo antybiotyki nie działają .....
    Błagam. może ktoś się w końcu zlituje. A mnie pewnie za zdradzanie tu tajemnic. zastrzelą
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 0
    • smoczysko IP
      CAŁA PRAWDA O KORONA - śWIRUSIE:
      Ostatnie badania dowiodły, że mieszkańcy Marsa wyginęli właśnie przez COVID-1919. Zanim do tego doszło, zdążyli wysłać wirusa w kierunku Ziemi. Teraz wiemy z całą pewnością, że to sprawa zielonych ludzików. W drodze do Ziemi zdążyli nawet zarazić Twardowskiego na Księżycu, ale nasz człowiek zaopatrzony w odpowiednią ilość Okowity nawet nie zakaszlał. Tak więc. wszystkiemu winni są Marsjanie!
      Dodaj odpowiedź 3 1
        Odpowiedzi: 0
      • R---- IP
        Jak tej wiedzy użyć do diagnozowania, jeśli nie znamy podstawowego poziomu percepcji, który dla każdego jest nieco inny? Wiadomo, że starsi ludzie słabiej odbierają bodźce smakowe i zapachowe. Należałoby najpierw każdego przebadać, żeby ustalić naturalne progi percepcji a dopiero potem sprawdzać, czy nie wzrosły z powodu infekcji. Utopia.
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 0
        • maszczyk IP
          O tym obecnym wirusie ,,to jest taka sama PRAWDA JAK I O KATOLICYZMIE ,KLER nigdy nie zrozumie, że  juz ten ich Jezusek, Józek to raczej mało wspominany ,,oraz ta  ich cała NIEPOKALANA, ,,,dla POLAKÓW przestaje być wartością narzutu chrześcijańskiego , to nie są lata powojenne, ,,że POLACY dają sobie wciskać kit, przez tych wszystkich Katolickich oszustów cyganów,,,nierobów, DOSYĆ już tego ,,co prawda są jeszcze odłamki ludzi których jest trudno przekonać ,,ze to  i ten cały chrześcijański katolicyz to  wymysłKleru dla  swojego lepszego bytu ,i życia za  ludzkie datki , już nawet sam FRANCISZEK zaczyna się gubić wtym wszystki, mam nadzieję,,,że wkrutce, zostanie ,przez niego ujawniona cała ,,PRWADA, O  KATOLICYZMIE, A do BOGA MOŻNA WZDYCHAĆ WSZĘDZIE , WCALE nie trzeba odwiedzać tych klerowskich,Kościółków i wysłuchiwać tych bredni , jakie tam wypowiadają, nie okrzesani,, CYGANY NIEROBY ,, MAM NADZIEJĘ ŻE ,,W NIEDŁUGIM CZASIE , DOCZEKAMY SIĘ ,,SZCZEREJ ,,,,PRAWDY ,, TAKA JEST PRAWDA,, TYLKO ZE JESZCZE GRO LUDZI niechce tej PRAWDY swiadomie ,PRZYJĄC DO SIEBIE ,,
          Dodaj odpowiedź 1 8
            Odpowiedzi: 0
          • Bolo60 IP
            Branżą 20 lat temu też straciłem węchu tz że chrowałem na te paskudztwo wystarczy odrobina witamin i po klopocie
            Dodaj odpowiedź 2 2
              Odpowiedzi: 1

            Czytaj także