„Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska” - to tytuł wystawy otwartej niedawno w Muzeum Warszawy, czynnej do 17 kwietnia roku przyszłego.
Punkt przełomowy stołecznej gastronomii nastąpił u schyłku wieku XVII. Wiązało się to z modą na francuszczyzna, której konsekwentną propagatorką stała się monarchini Marysieńka, małżonka króla Jana III Sobieskiego – z pochodzenia Francuzka. Właśnie wówczas w Syrenim Grodzie miał miejsce regres popularnych – od czasów piastowskich po jagiellońskie – kulinariów nacechowanych ostrymi aromatami, powstających w rezultacie stosowania pokaźnej ilości egzotycznych – i kosztownych zazwyczaj – przypraw. Takich jak: imbir, szafran, pieprz, kurkuma, curry, czy papryka.
Źródło: DoRzeczy.pl
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.