ŚwiatZmarł chłopiec, który zatruł się burgerem z Lidla. Cierpiał kilka lat

Zmarł chłopiec, który zatruł się burgerem z Lidla. Cierpiał kilka lat

Lidl, zdjęcie ilustracyjne
Lidl, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: PAP/EPA / SHAWN THEW
Dodano
Nolan Moittie, 10-letni chłopiec z Francji, który w 2011 r. został sparaliżowany po zjedzeniu mięsa z Lidla, nie żyje.

Dziewięć lat temu w regionie Hauts-de-France na północy Francji piętnaścioro dzieci, w tym niespełna 2-letni wówczas Nolan Moittie, zatruło się stekami z Lidla. Burgery były skażone bakteriami Escherichia coli.

Podczas gdy u innych dzieci doszło do uszkodzenia wątroby, Nolan Moittie został sparaliżowany i upośledzony. Nie mógł jeść ani mówić. Był karmiony przez rurkę.

Prawnik rodziny chłopca, Florence Rault, powiedział w rozmowie z AFP, że w niedzielę 10-latek trafił do szpitala, gdzie zmarł w wyniku powikłań po zatruciu. Lekarze nie zdołali go uratować.

W 2017 r. Guy Lamorlette, były szef firmy Seb-Cerf, która przechowywała skażoną wołowinę, został skazany na trzy lata więzienia za braki w sprawdzaniu mięsa i 50 tys. euro grzywny.

Z kolei kierownik ds. jakości w Seb-Cerf, Laurenta Appere, również został osądzony pod takimi samymi zarzutami. Mężczyzna zmarł później na atak serca.

/ Źródło: AFP
/ dcy

Czytaj także

O północy z piątku na sobotę (11 na 12 października) rozpoczyna się cisza wyborcza
[Ustawa z dnia 5 stycznia 2011 r. – Kodeks wyborczy (Dz. U. z 2017 r. poz. 15)], która potrwa do końca głosowania w niedzielę (13 października). Zakaz obowiązuje także w internecie, w związku z czym, w trakcie ciszy wyborczej w portalu DoRzeczy.pl wyłączona zostanie możliwość dodawania komentarzy.

Czytaj także