"Odświeżanie" marcepanu i orzechów. Proceder w fabryce niemieckiego koncernu

"Odświeżanie" marcepanu i orzechów. Proceder w fabryce niemieckiego koncernu

Dodano: 
Anita Gargas
Anita Gargas Źródło:PAP / Radek Pietruszka
Przepakowywanie orzechów i masy marcepanowej w opakowania z nową datą. Już dziś kolejny odcinek "Magazynu śledczego Anity Gargas".

W tle niebezpieczne odpady, woda, w której stężenie manganu wielokrotnie przekracza urzędową normę i kontrole sanepidu, które miały być niezapowiedziane, a o których wiedzieli pracownicy. Idziemy tropem kolejnych afer w płockiej fabryce należącej do niemieckiego koncernu spożywczego Dr. Oetker.

Ujawniamy bulwersujące filmy, które na przestrzeni ostatnich kliku lat zostały zarejestrowane przez pracowników zakładu. W jaki sposób i w jakim celu "odświeżano" produkty takie jak marcepan oraz orzechy? Jaka była reakcja zarządzających fabryką na sygnały od pracowników, że w wodzie, która trafia na linie produkcyjne jest legionella, a stężenie manganu wielokrotnie przekracza urzędową normę? Na czyje polecenie, na terenie fabryki, jak twierdzą świadkowie, zakopywano odpady, w tym także i te zaliczane do kategorii niebezpiecznych?

Kolejne wątki spożywczego skandalu na międzynarodową skalę w „Magazynie śledczym Anity Gargas" w czwartek o 22:30 w TVP1.

Czytaj także