Kutia na deser

Dodano: 
Ucieranie maku do wigilijnej kutii
Ucieranie maku do wigilijnej kutii Źródło: PAP / Wojciech Pacewicz
Siostry gotują II Anna Popek z d. Chruzik, Magdalena M. Krupa z d. Chruzik II Wigilia, ten piękny czas przed dniem Narodzenia Pana, czas refleksji, ale przede wszystkim czas radości, rodzinnych spotkań i wspólnego biesiadowania.

Pod kątem kulinarnym to bezsprzecznie nasz ulubiony okres w roku. Właściwie wszystko, co znajdzie się na wigilijnym stole, jest wyśmienite! Zgodnie z tradycją potraw ma być tyle, ilu było apostołów, albo tyle, ile jest miesięcy w roku, za które człowiek dziękuje Bogu. Na stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Powinniśmy spróbować każdej potrawy, co ma nam przynieść pomyślność na nadchodzący czas.

Cały artykuł dostępny jest w 51/2023 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także