Idą święta

Dodano: 
Świąteczna zupa
Świąteczna zupa Źródło: PAP / Tytus Żmijewski
Siostry gotują II Anna Popek z d. Chruzik, Magdalena M. Krupa z d. Chruzik II To już najwyższy czas, aby ulepić uszka na święta.

Można je zamrozić i wyjąć w Wigilię, aby tuż przed wieczerzą pracy było mniej. Bo lepienie uszek to jednak czasochłonne zajęcie. Uszka z jaśkiem robiła nasza babcia Małgosia. To przepis przywieziony ze Wschodu, dokładnie z okolic Kamionki Strumiłowej, gdzie dziadkowie mieszkali przed wojną. Ugotowane i ostudzone uszka babcia dokładnie polewała olejem i przechowywała w zamrażalniku. Uszka z jaśkiem mają wspaniały smak i według nas bardzo pasują smakiem do świątecznego barszczu.

Felieton został opublikowany w 50/2024 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także