Owies dla „w gorącej wodzie kąpanych”

Owies dla „w gorącej wodzie kąpanych”

Dodano: 
Płatki owsiane
Płatki owsiane Źródło:PAP / Andrzej Lange
Siostry gotują II Anna Popek z d. Chruzik, Magdalena M. Krupa z d. Chruzik II Owies nazywany był zbożem barbarzyńców, uprawiały go bowiem ludy północy – Celtowie i Germanie.

Obecny w Europie od starożytności, uszlachetniony został na równinach Turkiestanu i na Kaukazie. Nazwa wywodzi się z sanskrytu i oznacza zarówno owcę, jak i jedzenie. To zboże bardzo lubiły konie, więc wraz z ich hodowlą rozprzestrzeniało się w całej Europie. Ale i ludzie wprowadzili je do własnego menu, chociażby w postaci sycącej owsianki.

Felieton został opublikowany w 10/2024 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także