Siostry gotują II Anna Popek z d. Chruzik, Magdalena M. Krupa z d. Chruzik II Owies nazywany był zbożem barbarzyńców, uprawiały go bowiem ludy północy – Celtowie i Germanie.
Obecny w Europie od starożytności, uszlachetniony został na równinach Turkiestanu i na Kaukazie. Nazwa wywodzi się z sanskrytu i oznacza zarówno owcę, jak i jedzenie. To zboże bardzo lubiły konie, więc wraz z ich hodowlą rozprzestrzeniało się w całej Europie. Ale i ludzie wprowadzili je do własnego menu, chociażby w postaci sycącej owsianki.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.