Bakteria w kiełbasie śląskiej. Szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży!

Bakteria w kiełbasie śląskiej. Szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży!

Dodano: 
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjne Źródło:fot. pixabay.com/PublicDomain
W kiełbasie śląskiej z szynki ekstra stwierdzono stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Bakteria ta wywołuje Listeriozę, chorobę szczególnie niebezpieczną dla kobiet w ciąży.

Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.
Produkt: Kiełbasa śląska z szynki ekstra

Producent: Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. Świerczynek 10A, 09-210 Drobin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14190303. Oznaczenie partii produkcyjnej: 04128. Termin przydatności do spożycia: 15.07.2018 r.

Kiełbasa może być źródłem listeriozy, która stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Do zakażenia człowieka może dojść m.in. przez spożycie skażonej żywności.

U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. rozpoczęły proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego firma poinformowała konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta.

Źródło: gis.gov.pl
Czytaj także