SIOSTRY GOTUJĄ | Właśnie teraz jest czas zbiorów pigwowca japońskiego, czasem błędnie nazywanego pigwą.
Pigwa to inny, dużo większy owoc, rosnący na drzewach. Tymczasem interesujący nas pigwowiec japoński to niewysoki krzew, na którym rosną niewielkie, okrągłe owoce w kolorze żółtym. Są dość twarde i mają sporą komorę nasienną, a w niej dużo pestek w kolorze podobnym do pestek granatu. Z tych pestek tłoczy się olej używany w kosmetyce, np. do pielęgnacji twarzy – jest delikatny i dobrze odżywia skórę.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.