Pigwowiec i pigwówka

Pigwowiec i pigwówka

Dodano: 
Przetwory
Przetwory 
SIOSTRY GOTUJĄ | Właśnie teraz jest czas zbiorów pigwowca japońskiego, czasem błędnie nazywanego pigwą.

Pigwa to inny, dużo większy owoc, rosnący na drzewach. Tymczasem interesujący nas pigwowiec japoński to niewysoki krzew, na którym rosną niewielkie, okrągłe owoce w kolorze żółtym. Są dość twarde i mają sporą komorę nasienną, a w niej dużo pestek w kolorze podobnym do pestek granatu. Z tych pestek tłoczy się olej używany w kosmetyce, np. do pielęgnacji twarzy – jest delikatny i dobrze odżywia skórę.

Pozostało 79% tekstu

Ten i wiele innych artykułów możecie Państwo przeczytać już teraz.

Zapraszamy do wypróbowania DO RZECZY+ w promocji lub do skorzystania z ofert specjalnych z prezentami

Otrzymacie Państwo: wydania tygodnika „Do Rzeczy”, miesięcznika „Historia Do Rzeczy”, dodatkowe artykuły i programy naszych publicystów: Pawła Lisickiego, Rafała A. Ziemkiewicza, Wojciecha Cejrowskiego.

Czytając wspieracie Państwo naszą pracę. Dziękujemy!

Dostęp aktywowany? Zaloguj się

NOWE ARTYKUŁY W „DO RZECZY+”

Cały felieton dostępny jest w 44/2023 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także