Pandemia chorób przewlekłych

Pandemia chorób przewlekłych

Dodano: 
Niezdrowa żywność, zdjęcie ilustracyjne
Niezdrowa żywność, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pexels / Tim Samuel
Mariusz Jagóra | Wysokoprzetworzona żywność powoduje wiele problemów zdrowotnych. To napędza z kolei biznes farmaceutyczny. Najlepszym klientem są chorzy przewlekle, najlepiej już od dziecka.

Kiedy Robert Kennedy Jr. niespodziewanie poparł kandydaturę Donalda Trumpa w wyborach prezydenckich, obiecał, parafrazując hasło MAGA na MAHA (Make America Healthy Again), pomóc mu w uzdrowieniu amerykańskich dzieci i dorosłych. W wywiadzie udzielonym stacji Fox News Kennedy powiedział, że w USA panuje epidemia chorób przewlekłych, która dotyka wszystkich, ale szczególnie dzieci, bo aż 60 proc. z nich cierpi z powodu takich schorzeń. Jest to w dużej mierze spowodowane sojuszem dwóch gałęzi przemysłu – spożywczego i farmaceutycznego – których model biznesowy opiera się na masowej produkcji wysoce przetworzonej żywności, a następnie leczeniu chorób spowodowanych przez jej nadmierne spożycie. A najbardziej opłacalną rzeczą w tym łańcuszku jest przewlekle chore dziecko.

Skala problemu

Podczas zorganizowanego przez senatora Rona Johnsona okrągłego stołu dotyczącego amerykańskiego kryzysu zdrowotnego biorący w nim udział lekarze i dietetycy zwrócili uwagę, że w ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych zaobserwowano gwałtownie rosnące wskaźniki chorób przewlekłych, takich jak stan przedcukrzycowy i cukrzyca typu drugiego, otyłość, choroby serca, udary, choroby autoimmunologiczne, migreny, niepłodność, choroba Alzheimera, demencja, rak, choroby psychiczne, przewlekły ból, zmęczenie, wady wrodzone, przewlekłe choroby wątroby, autyzm. Średnia długość życia Amerykanów sukcesywnie spada: z 78,9 roku w 2014 do 76,1 roku w 2021 – to największy spadek od czasów drugiej wojny światowej. Przeciętny Amerykanin żyje o osiem lat krócej niż Japończyk czy Szwajcar.

Artykuł został opublikowany w 46/2024 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także