Pojawiła się na stołach razem z kaszą jęczmienną. Wyróżniają ją od innych bogactwo składników odżywczych i dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jest bezglutenowa, alkalizująca, dzięki czemu korzystnie wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, czyli doskonale odkwasza organizm.
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej
Szczególnie kiedy spożywamy duże ilości nabiału i mięsa, a mało warzyw i niskowęglowodanowych owoców – wówczas nasz organizm może zmagać się z nadmiarem zakwaszenia. Z pomocą wtedy przychodzi cudowna kasza jaglana – istne antidotum na zakwaszony organizm.
Kasza jest pełna złożonych węglowodanów, ma przy tym mało błonnika i jest lekkostrawna. Zawiera żelazo, fosfor, cynk oraz mangan. Będzie świetnie wspierać odchudzanie u osób, które tego potrzebują, a że zawiera dużo białka, idealnie sprawdzi się w diecie bezmięsnej. Same zalety.
A jak przygotować kaszę, aby była sypka i pozbawiona goryczy?
Przede wszystkim przed ugotowaniem należy ją opłukać wrzątkiem, aby pozbyć się gorzkiego posmaku. Następnie należy przełożyć ją do garnka i zalać wodą w proporcji 1:2, czyli pół szklanki kaszy na szklankę wody. Taką kaszę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut, następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem ok. 15 minut. Kasza powinna być idealnie sypka. Taka jest najsmaczniejsza.
Ugotowaną kaszę możemy przechowywać w szczelnym pojemniku przez dwa–trzy dni.
A jak i z czym ją jeść?
Najsmaczniejsza jest z prażonymi orzechami, migdałami i dodatkiem napoju roślinnego, ale bez dodatkowych słodkich owoców, jedynie z odrobiną miodu (nie chcemy podbijać wyrzutów insuliny). Możemy ją podać z gulaszem mięsnym lub warzywnym, a w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami możemy przygotować kluseczki lub kotlety. Polecamy, aby kaszę jaglaną dodawać do sałatek i jeść ją tak często, jak to możliwe w różnych formach.
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej
• 1 średnia cukinia, ok. 300 g
• ½ cebuli
• 1 duży ząbek czosnku
• 1 marchewka średnia
• ¼ szklanki kaszy jaglanej
• 1,5 szklanki bulionu
• 2 duże jajka + 1 do panierki
• bułka tarta do panierki
• natka pietruszki i koperek (posiekane)
• sól i pieprz do smaku
• olej lub masło klarowane do smażenia
Cukinię ucieramy na tarce, odstawiamy. Do garnka przekładamy przelaną wrzątkiem kaszę i startą na tarce marchewkę, zalewamy szklanką bulionu i gotujemy ok. 15 minut, aż wchłonie się cały płyn. Odstawiamy, żeby przestudzić.
Z cukinii odciskamy nadmiar płynu, ucieramy na tarce cebulę i czosnek, dodajemy 2–3 łyżki bułki tartej i mieszamy razem z kaszą, marchewką, natką oraz koperkiem. Dodajemy 2 jajka, wyrabiamy ciasto i formujemy kotleciki.
Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor na maśle lub oleju z każdej ze stron. Podajemy z sałatką z pomidorów albo według uznania z inną zieloną sałatą skropioną oliwą albo jeszcze lepiej z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Polecamy Państwu „DO RZECZY+”
Na naszych stałych Czytelników czekają: wydania tygodnika, miesięcznika, dodatkowe artykuły i nasze programy.
Zapraszamy do wypróbowania w promocji.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.