Lepsze ciasto niż wyrób

Lepsze ciasto niż wyrób

Dodano: 
photo before serving to guests fruit cake …
photo before serving to guests fruit cake … Źródło: Unsplash / Prince Abid
Siostry gotują II Gdyby ktokolwiek zapytał nas, z jakim ciastem najbardziej kojarzy się nam nasz dom rodzinny, to oprócz wyjątkowego tortu orzechowego, który zawsze był na stole z okazji najważniejszych uroczystości, mama piekła także biszkopt z owocami.

To wyjątkowo łatwe do przygotowania ciasto gościło na naszym rodzinnym stole właściwie zawsze. Mama mawiała, że lepiej zjeść domowe ciasto, niż objadać się wyrobami czekoladopodobnymi, bo tylko takie w owym czasie były dostępne.

Jesienią piekła je ze śliwkami lub jabłkami i dodawała odrobinę cynamonu – wtedy cały dom pięknie pachniał. Robi się je bardzo szybko, jest nieskomplikowane i nie potrzeba do niego zbyt wielu składników. Nawet bez dodatku proszku do pieczenia ciasto jest wyjątkowo puszyste i lekkie, smakuje wyśmienicie i może zaskakiwać swoim tradycyjnym charakterem.

Artykuł został opublikowany w 42/2025 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także