Kalendarz konserwacji ekspresu
Dbanie o regularne czyszczenie i konserwowanie ekspresu jest bardzo ważne z kilku powodów. Po pierwsze, właściwe usuwanie zanieczyszczeń z urządzenia wpływa na smak i aromat kawy. Nikt z nas na pewno nie ma ochoty na napój, który przygotowano w maszynie z niewyczyszczonym systemem mlecznym lub mocno zakamienionej. Po drugie, dokładne mycie wszystkich elementów ekspresu mających bezpośrednią styczność z zaparzaną kawą gwarantuje nam po prostu higienę i czystość, które są tak ważne w kuchni. Po trzecie, korzystanie z brudnego urządzenia wpływa również na estetykę przyrządzania kawy – co to za radość z picia ulubionego napoju, kiedy przygotowujemy go w niewyczyszczonym urządzeniu? Dlatego warto dbać o dobrą kondycję swojego ekspresu.
Co trzeba robić i jak często, żeby ekspres był zawsze czysty? Najważniejsze jest ustalenie kalendarza konserwacji urządzenia i regularne stosowanie się do niego. Na szczęście nie trzeba przeprowadzać specjalnych porządków za każdym razem, kiedy mamy ochotę napić się kawy. Opcja automatycznego czyszczenia systemu mlecznego pozwala na proste i szybkie przepłukanie najważniejszych części po każdym zaparzeniu kawy z mlekiem. Aby przeprowadzić tę procedurę, trzeba tylko włączyć odpowiedni program w urządzeniu. Jednak już co kilka dni powinniśmy trochę bardziej zadbać o ekspres. Przede wszystkim warto ścierać zewnętrzne zabrudzenia, które mogą szpecić obudowę maszyny (np. kurz, plamki od wody czy odciski palców). Kolejnym krokiem będzie dokładniejsze wyczyszczenie całego systemu mlecznego, tak aby mieć pewność, że żadne pozostałości nie zgromadziły się w jego zakamarkach.
Kolejne kroki w konserwacji ekspresu należy wykonywać o wiele rzadziej. Średnio co 2-3 tygodnie (chyba że potrzebujemy tego częściej) czyszczenia będą wymagały takie elementy jak pojemnik na fusy, zbiornik na wodę, tacka na skropliny, aparat zaparzający oraz wnętrze samego ekspresu. Filtr do wody warto zmieniać co 2 miesiące, a odkamienianie zaleca się przeprowadzać zwykle co 3 miesiące.
Jak poprawnie odpowietrzyć i zainstalować filtr w zbiorniku na wodę?
Podczas korzystania z ekspresu do kawy warto zawsze filtrować wodę, z której będziemy przygotowywać kawę. Stosowanie filtra pomaga nie tylko zmniejszać ilość gromadzącego się kamienia, ale również znacząco poprawia smak gotowego napoju. Mniej kamienia sprawia też, że możemy rzadziej przeprowadzać gruntowne odkamienianie pojemnika na wodę i innych elementów. Dlatego warto korzystać z filtra i łączyć ze sobą doskonały smak kawy oraz sprawne działanie sprzętu.
W jaki sposób odpowietrzyć i zainstalować filtr w zbiorniku na wodę? To bardzo proste! Pierwszym krokiem będzie ustawienie tarczy z datą w taki sposób, aby wskazywała na kolejne 2 miesiące. Dzięki temu sprytnemu zabiegowi zawsze będziemy wiedzieć, kiedy przyjdzie pora na wymianę filtra na nowy. Następnie należy wlewać wodę z kranu przez otwór w filtrze tak długo, aż zacznie wypływać z otworów bocznych. Cały proces przepłukiwania nie może trwać krócej niż 1 minutę. Teraz można już umieścić filtr w pojemniku napełnionym wodą. Należy zrobić to tak, aby był skierowany pokrętłem do dołu. Ten sposób pomoże w pozbyciu się wszystkich pęcherzyków powietrza, które zdążyły zgromadzić się w środku filtra. Po tym zabiegu można już umieścić akcesorium w otworze zbiornika na wodę. Pamiętaj, by odpowiednio go docisnąć i zamknąć pojemnik pokrywą. Po włożeniu zbiornika do ekspresu warto uruchomić maszynę i podgrzać przynajmniej 0,5 l wody, dzięki czemu filtr na pewno zostanie aktywowany.
Korzystanie z filtrowanej wody to doskonały sposób na uzyskanie najlepszego smaku i aromatu kawy. Nawet jeżeli sięgniemy po ulubione ziarna i odpowiednio je zmielimy, to zaparzanie napoju przy użyciu twardej wody może dodać mu nieprzyjemnej goryczki. Kwaśny smak bierze się za to ze zbyt dużej zawartości chloru. Niekorzystna będzie również zbyt zakwaszona woda. Aby uniknąć tych wszystkich nieprzyjemności, warto zawsze korzystać z filtra zmiękczającego, który świetnie oczyści wodę z kranu.
Odkamienianie ekspresu – jak to zrobić krok po kroku?
Odkamienianie przeprowadza się zwykle co 3 miesiące, ale nie jest to sztywna reguła. Regularne stosowanie filtra wpływa na zmniejszenie ilości kamienia, dzięki czemu takie czyszczenie może być konieczne o wiele rzadziej. Dużo też zależy od tego, jak często korzystamy z ekspresu i ile kawy w nim codziennie zaparzamy. Najlepsze ekspresy do kawy są wyposażone w automatyczną opcję przypominającą o konieczności przeprowadzenia odkamieniania, dzięki czemu nie trzeba się martwić tym, że zapomnimy to zrobić w odpowiednim czasie.
Dlaczego usuwanie kamienia wytrącającego się z wrzącej wody jest takie ważne? Ten osad nie tylko pogarsza smak kawy, ale również negatywnie wpływa na działanie całego urządzenia. Zakamieniony ekspres może zużywać nawet 30% więcej energii elektrycznej niż czysty! Warto więc mądrze oszczędzać.
Aby najlepiej wyczyścić urządzenie, warto sięgnąć po odkamieniacz w płynie, który jest przeznaczony do usuwania osadu w skuteczny i bezpieczny sposób. Opcję odkamieniania można bez problemu znaleźć w menu ekspresu, a po jej włączeniu urządzenie będzie dawało nam jasne wskazówki na wyświetlaczu, co po kolei mamy robić.
- Cały proces należy zacząć od opróżnienia tacki na skropliny oraz pojemnika na fusy.
- Następnie należy opróżnić cały zbiornik na wodę i wyjąć z niego filtr oczyszczający.
- Odkamieniacz w płynie wlewa się bezpośrednio do pojemnika na wodę oraz dolewa do niego 1 l wody (wszystkie oznaczenia wskazujące, ile ma być płynu, a ile wody można znaleźć na wewnętrznej stronie zbiornika na wodę).
- Po umieszczeniu pojemnika na wodę z powrotem w ekspresie należy podstawić pod dysze inny zbiornik o pojemności minimum 2 l i nacisnąć „OK”. Urządzenie samodzielnie przepłucze ekspres, a woda z odkamieniaczem spłynie do zbiornika znajdującego się pod dyszami (nie zapomnij go potem opróżnić!).
Pierwszy krok mamy już za sobą. W następnym należy wlać do pojemnika na wodę maksymalną ilość cieczy i ponownie zamontować go w ekspresie. Po naciśnięciu guzika „OK” urządzenie znów przepłucze wszystkie wewnętrzne części wodą, która spłynie do pustego zbiornika umieszczonego pod dyszami.
Pozostał nam już ostatni etap odkamieniania – tym razem zamocujmy filtr w zbiorniku na wodę, znów nalejmy maksymalną ilość wody i zamocujmy pojemnik w ekspresie. Po naciśnięciu „OK” wrząca woda ponownie przepłuczę wszystkie elementy, w których mógł zebrać się kamień i zbierze się do pustego pojemnika pod dyszami. Teraz można już normalnie napełnić zbiornik na wodę i umieścić go w urządzeniu. Zwróćmy uwagę na to, czy woda dostała się na tackę na skropliny oraz do pojemnika na fusy. Jeśli tak to trzeba ją usunąć z tych miejsc.
Czytaj na ekspresdolatte.pl - Jak prawidłowo czyścić i odkamienić ekspres do kawy?
Jak dbać o ekspres? Czyszczenie innych elementów
Oprócz regularnego wymieniania filtra oraz odkamieniania trzeba także zająć się innymi częściami ekspresu do kawy. Warto pamiętać, że odpowiednie i regularne dbanie o czystość urządzenia sprawia, że maszyna wolniej się zużywa, lepiej działa i nie musi być odsyłana do serwisu z powodu drobnych usterek.
Zacznijmy od systemu mlecznego, w którym najszybciej mogą zgromadzić się jakieś resztki i osady. Podstawą jest oczywiście używanie funkcji automatycznego czyszczenia, która przepłukuje system mleczny po zrobieniu każdej białej kawy. Jednak co kilka dni warto też dobrze przepłukać wszystkie elementy. W tym celu należy zdemontować karafkę, pokrywkę, dyszę wylotu mleka oraz rurkę i wszystko wyczyścić pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Zabrudzenia z mleka mogą być dość trudne do usunięcia, dlatego warto stosować specjalne preparaty czyszczące i odtłuszczające przeznaczone do tego celu.
Przykładowy poradnik od De'Longhi jak czyścić system mleczny w ekspresie do kawy.
Kolejnym ważnym miejscem, o którym nie można zapominać podczas robienia porządków, jest wnętrze ekspresu razem z aparatem zaparzającym. Takie czyszczenie należy zawsze przeprowadzać na wyłączonej maszynie. Po dostaniu się do aparatu zaparzającego należy go delikatnie wyjąć i opłukać pod bieżącą wodą bez użycia żadnych płynów. Brak stosowania detergentów jest bardzo ważny, bo zapobiega ryzyku, że przez przypadek usuniemy z bloku zaparzającego smar, który został tam nałożony podczas produkcji. Przed ponownym montażem aparatu zaparzającego warto się upewnić, że dokładnie wyczyściliśmy wnętrze ekspresu.
Pozostały nam jeszcze drobne elementy, które jednak są również bardzo ważne.
Nie należy zapominać o regularnym czyszczeniu pojemnika na wodę. Najlepiej zrobić to za pomocą ściereczki i łagodnego detergentu. Przed zabraniem się za porządki musimy jedynie pamiętać o tym, żeby wyciągnąć ze zbiornika filtr oczyszczający. Aby uchronić się przed rozwojem pleśni, trzeba po 72 godzinach od przygotowania ostatniej kawy opróżnić i dobrze wyczyścić pojemnik na fusy. Jest to również wskazane wtedy, kiedy zbiornik po prostu napełni się resztkami (zostaniemy o tym powiadomieni na wyświetlaczu). Czyszczenie jest bardzo proste – wystarczy tylko wyciągnąć pojemnik na fusy, usunąć zalegające resztki oraz opłukać go pod bieżącą wodą. Jeżeli gdzieś utknęły jakiś fusy i nie możemy się ich pozbyć poprzez samo opłukiwanie, to warto pomóc sobie małym pędzelkiem. W podobny sposób czyści się tackę na skropliny – wylewa się zgromadzoną w niej wodę i dokładnie płucze. Po tych zabiegach oba elementy można umieścić z powrotem w ekspresie. Obudowę urządzenia przecierajmy co kilka dni wilgotną ściereczką, a następnie dokładnie osuszajmy. Dzięki temu ekspres będzie cały czas wyglądał jak nowy! Jeżeli otwory dozownika kawy okażą się zapchane, można je delikatnie udrożnić za pomocą wykałaczki.
Domowe sposoby na odkamienianie i czyszczenie ekspresu: soda, ocet i kwasek cytrynowy
Wielu osobom na pewno zdarzało się czyścić swój zakamieniony czajnik za pomocą domowych sposobów. Używa się do tego kwasku cytrynowego, sody oczyszczonej albo octu. Jednak te metody nie sprawdzają się w przypadku ekspresów. Nie zaleca się ich, ponieważ mogą zniszczyć sprzęt od środka, przez co przestanie poprawnie działać. Nie bez powodu poleca się specjalistyczne środki dedykowane dla maszyn danego producenta. Takie produkty nie tylko dobrze czyszczą, ale również są bezpieczne dla urządzenia. Sporym minusem korzystania z domowych środków jest również to, że ekspres może nasiąknąć ich zapachem, przez co przygotowywana w nim kawa nie będzie już taka smaczna.
Tego nigdy nie używaj – 3 najczęstsze błędy w czyszczeniu ekspresu!
- Szczotki, druciaki i inne twarde akcesoria do mycia – korzystając z nich, możemy brzydko zarysować powierzchnie czyszczonych elementów. Do trudnych zabrudzeń stosujmy specjalistyczne preparaty.
- Domowe sposoby – tak jak już wcześniej wspomnieliśmy, takie metody nie są wskazane do stosowania w ekspresach, bo mogą je uszkadzać i źle wpływać na smak zaparzanej kawy.
- Zmywarka – w tym urządzeniu można myć jedynie karafkę z systemu mlecznego (ale tylko w górnym koszu), jednak reszta akcesoriów powinna być czyszczona ręcznie.
Jakie ekspresy są łatwe do odkamieniania?
Portal czterykaty.pl przeprowadził test ekspresów do 3000zł. Który model ekspresu automatycznego jest łatwy i prosty w czyszczeniu?