Aby ustalić główne czynniki podwyższające śmiertelność u osób zainfekowanych koronawirusem, przebadano 4035 pacjentów chorujących na COVID-19. Badanie to przeprowadziło w sumie ponad pół tysiąca lekarzy i pracowników naukowych w 127 hiszpańskich ośrodkach służby zdrowia. Jest to największe badanie w tym kraju dotyczące czynników kluczowych dla większego prawdopodobieństwa śmierci po zakażeniu SARS-CoV-2.
Wyniki zaprezentowało Hiszpańskie Towarzystwo Chorób Zakaźnych i Mikrobiologii Klinicznej (SEIMC).
Za główne czynniki podnoszące ryzyko zgonu na COVID-19 uznano płeć męską oraz wiek przekraczający 75 lat.
Za ważne dla zwiększenia ryzyka zgonu uznano też otyłość pacjentów oraz inne choroby, które towarzyszyły COVID-19.
Z analiz wynika, że najczęstszą – poza COVID-19 – chorobą występującą u hiszpańskich zmarłych poza otyłością były też nadciśnienie tętnicze, przewlekła obturacyjna choroba płuc, a także cukrzyca.
Autorzy analiz wskazali, że średnio zgon osoby z COVID-19 następował po 10 dniach od przyjęcia do placówki medycznej. W prawie 60 proc. przypadkach zgonowi towarzyszyły objawy zespołu ostrej niewydolności oddechowej, a 55 proc. zmarłych osób miało powyżej 80 roku życia.
Badanie, które uwzględniło jedynie osoby zakażone na terenie Hiszpanii w marcu, wykazało również, że w ciągu pięciu miesięcy epidemii średni wiek osób zakażonych w tym kraju spadł z 70 lat do 36.
Czytaj też:
Drastyczny wzrost chorób psychicznych. Kolejny skutek pandemiiCzytaj też:
Koronawirusowa histeria? "Mamy do czynienia z propagandą i medialną pandemią"