KrajPopularny "śledzik" może zaszkodzić. GIS ostrzega

Popularny "śledzik" może zaszkodzić. GIS ostrzega

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne / Źródło: PAP / Leszek Szymański
Dodano
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności.

"Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą" - ostrzega sanepid.

Chodzi o Filet śledziowy a’la matias, którego producentem jest Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o.

Mowa konkretnie o produkcie z numerem partii 012320/165.

Jak zapewnia GIS, producent poinformował swoich odbiorców o wykrytym zagrożeniu.

W zakładzie podjęto też działania naprawcze obejmujące m.in. przeprowadzenie mycia i dezynfekcji zakładu, przeprowadzenie dodatkowego szkolenia pracowników, zwiększenie częstotliwości pobierania próbek do badań laboratoryjnych.

Ponadto zostanie przeprowadzone dochodzenie w celu stwierdzenia czy Listeria monocytogenes była obecna w surowcu w momencie przyjęcia do zakładu czy do zakażenia doszło w trakcie produkcji.

Powiatowy Lekarz Weterynarii zwiększył nadzór nad zakładem, w tym częstotliwość pobierania prób urzędowych.

Sanepid przestrzega, że nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Czytaj także:
GIS ostrzega: Uwaga na ryzyko zakażenia jaj salmonellą
Czytaj także:
Lidl, Biedronka i McDonald's wycofują te produkty. Wykryto bakterię

/ Źródło: gis.gov.pl

Czytaj także

 0

Czytaj także