W Unii Europejskiej mogą zniknąć kebaby

W Unii Europejskiej mogą zniknąć kebaby

Dodano: 58
Kebab
Kebab / Źródło: pixabay.com/RayMediaGroup
Jeżeli Unia Europejska wprowadzi nowe prawo, to najprawdopodobniej ze sprzedaży znikną popularne kebaby. Powodem tych ograniczeń są związki chemiczne obecne w mięsie używanym do przygotowania potrawy, które zdaniem eurodeputowanych mogą przyczyniać się do chorób sercowo-naczyniowych.

Komisja Ochrony Środowiska oraz Komisja Zdrowia forsują projekt, który ma zakazać używania w państwach członkowskich fosforanów w mięsie, z którego przygotowywane są kebaby.

Fosforany są popularnym składnikiem wykorzystywanym mięsie przeznaczonym do przygotowania kebabów. Pomagają zachować w mięsie wodę i nie dopuszczają, aby rozpadło się ono podczas pieczenia.

Aktualne unijne przepisy nie zakazują stosowania takich związków chemicznych przy przygotowywaniu kebabów, ale część posłów w parlamencie Europejskim ciężko pracuje nad zmianą tego stanu rzeczy.

Europosłowie z Komisji Zdrowia argumentują, że ich obawy wzbudza wykorzystywanie w mięsie m.in. kwasu fosforowego i polifosforanów. Politycy powołują się na badania, które wskazują na możliwość potencjalnego stosowaniem dodatkowych fosforanów w żywności a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Czytaj też:
Ceny żywności poszybowały w górę
Czytaj też:
Będą kartki na żywność dla seniorów? "Każda forma pomocy jest dobra"

Źródło: kresy.pl, rp.pl
+
 58
Czytaj także