Komisja Ochrony Środowiska oraz Komisja Zdrowia forsują projekt, który ma zakazać używania w państwach członkowskich fosforanów w mięsie, z którego przygotowywane są kebaby.
Fosforany są popularnym składnikiem wykorzystywanym mięsie przeznaczonym do przygotowania kebabów. Pomagają zachować w mięsie wodę i nie dopuszczają, aby rozpadło się ono podczas pieczenia.
Aktualne unijne przepisy nie zakazują stosowania takich związków chemicznych przy przygotowywaniu kebabów, ale część posłów w parlamencie Europejskim ciężko pracuje nad zmianą tego stanu rzeczy.
Europosłowie z Komisji Zdrowia argumentują, że ich obawy wzbudza wykorzystywanie w mięsie m.in. kwasu fosforowego i polifosforanów. Politycy powołują się na badania, które wskazują na możliwość potencjalnego stosowaniem dodatkowych fosforanów w żywności a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Czytaj też:
Ceny żywności poszybowały w góręCzytaj też:
Będą kartki na żywność dla seniorów? "Każda forma pomocy jest dobra"